FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

STM, ortak yapay zeka peşinde

Mehmet KAYA Türk savunma sanayiinde, mühendislik alanında uzun süredir faaliyet gösteren ancak MİLGEM ile başlayan süreçte daha fazla görünür …

STM, ortak yapay zeka peşinde

Mehmet KAYA

Türk savunma sanayiinde, mühendislik alanında uzun süredir faaliyet gösteren ancak MİLGEM ile başlayan süreçte daha fazla görünür hale gelen Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM), geliştirdiği ve geliştirme aşamasında olduğu projelerini tanıttı. Büyük hissedarı Savunma Sanayii Başkanlığı olan STM’nin etkinliğine katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, şirketin savunma sanayii açısından kritik önemde projeler yürüttüğünü, özellikle GPS gibi küresel konumlama sistemlerini kullanmayan hava sistemlerinin önemli bir yetenek olacağını vurguladı.

Uzaydan, siber uzaya..

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz Türkiye’nin yoğun siber saldırı alan ülkelerden biri olduğunu vurgu yaparak, “Dış gelişmelere bağlı olarak bu saldırılar artabilcektir. Trafiğin hangi ülke üzerinden geldiğini görüyoruz ama gerçekte o ülke olmayabilir. Bu trafik oluşurken hangi göstergeler, hangi zafiyetler kullanılıyor, hangi IP ve zararlı yazılımlardan faydalanıyor. Bunları alıp kendi portföyümüz üzerinden kurumlarımıza bildiriyoruz” bilgisini verdi. STM’nin mikro ve nano uydu projeleri de yürüttüğünü belirten Güleryüz, bu kapsamda sahada anlık görüntü ihtiyacını karşılamak üzere alçak yörüngede görev yapacak Lagari mikro uydusunun geliştirildiğini belirtti. Denizlerdeki hareketleri takip etmek amacıyla yine alçak yörüngede görev yapacak, bu kez gemileri tanımlama yeteneğine sahip “Pirisat” nano uydusunu geliştirme çalışmalarının devam ettiğini, her iki projede de Ar-Ge’nin STM tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Kamikaze drone’lar: Otonom sistemlere sürü zekası

STM’nin “kamikaze drone” olarak adlandırılan, TOGAN, KARGU ve ALPAGU sistemleri hakkında da bilgi veren Güleryüz, sistemlerin “sürü zekasına” sahip hale getirilmesiyle TSK’ya önemli bir yetenek kazandırılmış olacağını vurguladı. Sürü zekasının çok geniş bir alanda avantaj sağlayacağını, örneğin bir sistem vurulduğunda, diğerinin görevi devralabileceğini, bunu insanın komut vermesi gerekmeksizin yapay zeka ile drone’un kendisinin yapmanın mümkün olduğunu belirten Güleryüz, “Hava, kara, deniz ve denizaltıların insansız sistemler birlikte çalışmaları, haberleşmeleri, kendi kendilerine karar vermeleri, aktif olarak komuta merkezine bilgi vermeleri, yapay zeka ile komuta merkezine tercih sunabilmeleri gibi konular geleceğin harekat ortamı için çalışılması gereken konular. Birkaç ülkede bu teknoloji var, biz de en ileride olanlardan biri olmak istiyoruz” dedi.

MİLGEM fırkateynler hava savunmaya katkı verecek

Ada sınıfı korvetlerle başlayan MİLGEM projesinde, gemisavar füze ATMACA’nın atıldığı yeteneğe ulaşıldığını hatırlatan Özgür Güleryüz, MİLGEM’in İ sınıfı fırkateyn projesinde ilk gemi İstanbul’un denize indirildiğini hatırlattı. Güleryüz, “Bu fırkateyn, hava savunma harbinden daha etkin bir platform olacak ve kardeş gemilerine katılacak” dedi.STM’nin Pakistan ile yürütülen denizcilik projelerinde etkin rol oynadığını, Pakistan’ın Fransız yapımı denizaltılarının modernizasyonu projesinde, Fransız şirkete karşı ihale kazandıklarını hatırlatan Güleryüz, bu proje yanında Pakistan’a MİLGEM Korveti satışı, denizde akaryakıt ikmal aracı gibi tamamlanan ve devam eden projeler olduğunu, bu projelerin Türkiye’nin en büyük savunma sanayii ihracatları arasında olduğunu hatırlattı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ