Ret cevabı aldın, ne yapacaksın?
E-posta kutusunu açıp ret cevabı görmek, her iş arayanın korkulu rüyası. Özellikle görüşmenin çok iyi geçtiğini düşündükten sonra bu cevabı almak daha da
E-posta kutusunu açıp ret cevabı görmek, her iş arayanın korkulu rüyası. Özellikle görüşmenin çok iyi geçtiğini düşündükten sonra bu cevabı almak daha da rahatsız edici bir durum. Peki, bir mülakat sonucunda olumsuz cevap aldığında ne yapmalı?
Ret cevapları ile yüzleşmek ve bunlarla baş etmek gerçekten güç bir iş. Çaresizliğin ve hayal kırıklığının içine sürüklenmektense bu sonuçlarla baş etmeyi öğrenerek iş arayışına devam etmek en iyisi. Peki bunu nasıl başaracaksın?
Öncelikle resmin geneline bakmaya çalış
İş arama sürecinde birkaç ret alman kaçınılmaz. Bu ret cevaplarına takılmaktansa kariyer hayatına ve izlemek istediğin yola odaklanmalısın. Aldığın birkaç ret mektubunu da, bu yolda karşına çıkan küçük engeller olarak görmeli ve yoluna devam etmelisin.
Duygularına yenik düşme
Ret aldığında kendine yüklenebilirsin. Yetersiz, başarısız olduğunu veya görüşmede yeterince çaba saf etmediğini düşünebilirsin. Bir başka taraftan da görüşmecinin senin aslında ne kadar doğru bir aday olduğunu göremediğini düşünerek sinirlenebilirsin; ancak unutmaman gereken nokta, bu reddin kişiliğine yapılmış bir ret olmadığı. Bunu kişisel algılamamalısın. Aksi takdirde iş arayışını kendin için daha da zorlaştırmış olursun.
Mutlaka geri bildirim iste ve irtibatta kal
Ret mektubu aynı zamanda hakkında geri bildirim istemek için iyi bir fırsat olabilir. Oturup komplo teorileri üretmek yerine neyi yanlış yaptığını öğrenerek, bunu bir sonraki iş arayışın için düzeltmeye çalışabilirsin. Her zaman yeterli bir cevap alamayabilirsin; ancak sormaktan zarar gelmez. Buna ek olarak her zaman İK uzmanlarıyla irtibatta kalmanda yarar var.
Tecrübelerini paylaş ve kendini geliştir
Ret tecrübelerini paylaşmak başta utandırıcı gelebilir, ancak emin ol senin gibi bir sürü insan var. Bunları paylaşmak hem yükünü omuzlarından atmana yarar hem de başkalarının tecrübelerinden bir şeyler öğrenerek kendini geliştirebilirsin. İş arama süreci aynı zamanda öğrenme sürecidir. Kendinin ve başkalarının ret tecrübelerinden bir şeyler öğrenerek bir sonraki görüşmen için şansını arttırabilirsin.
Asla vazgeçme
Alınan ret mektupları birçok kişiyi vazgeçmeye itebilir. Bu vazgeçme geçici bile olsa sana uygun olabilecek birçok iş fırsatını da kaçırmana yol açabilir. Bu nedenle hiçbir zaman vazgeçmemeli, özgeçmişini güncel tutup, çevreni genişleterek arayışına devam etmelisin.
İş arayışı sürecinde pozitif kalman, aldığın ret mektuplarıyla başa çıkabilmen daha sonraki görüşmelerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Genişlettiğin çevren ve edindiğin tecrübelerle belki de bir sonraki iş görüşmende listenin başında sen yer alacaksın ve o işi kapacaksın.
Konuk yazar: Aysu Nizamoğlu
KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/ret-cevabi-aldin-ne-yapacaksin/