FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Geçmişteki başarılarınızdan bahseder misiniz?

Mülakatlarda adaylara sorulan en önemli soruları, senin için tek tek cevaplamaya devam ediyoruz. Bugün ise işe alım kararında oldukça belirleyici olan

Geçmişteki başarılarınızdan bahseder misiniz?

Mülakatlarda adaylara sorulan en önemli soruları, senin için tek tek cevaplamaya devam ediyoruz. Bugün ise işe alım kararında oldukça belirleyici olan sorulardan birini daha senin için açıkladık.

İş görüşmesi esnasında adaya sorulacak sorular, adayın pozisyonuna ve tecrübesine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak bütün sorular arasında birbirine bağlı öyle iki tanesi var ki kime sorulsa verilecek cevap, işe alım kararında oldukça belirleyici olacak türden.

Bu önemli soru hangisi mi? Hemen açıklayalım;

“Bugüne kadar hayatınızda çözdüğünüz en büyük problem neydi ve bu problemi nasıl çözdünüz?”

Bu soruyu sen nasıl cevaplardın?

Öncelikle bu soru işle ilgili bir soru olduğundan; kız/erkek arkadaş, eş ya da aileyle yaşanan problemlerin üstesinden nasıl geldiğinin sorulmadığını bilmelisin.

İş hayatında tecrübem yok diyorsan, okul yaşantını ve stajlarını düşünebilirsin. Okulda yaptığın proje çalışmalarında yaşamış olabileceğin problemler, öğrenci kulüplerinde başından geçen olaylar, derslerle ilgili üstesinden geldiğin sıkıntılar vb. şeyler, bu soruya cevap üretmek için bir kaynak olabilir.

Halihazırda iş hayatındaysan, anlatabileceğin pek çok problemli olay başından geçmiştir. Zamanında yetişmeyen bir rapor, müşteriden kaynaklı sıkıntılar, bölümler arası ilişkilerdeki kopukluklar veya kriz içine giren proje çalışman…

Peki, problem çözebilmek neden bu kadar önemli? 

Önemli, çünkü problem çözerken insan pek çok farklı bireyle etkileşime girmek durumunda kalır. Bu ilişki ağı; iletişim, müzakere ve ikna, ekip çalışması yetkinliği için isabetli örnekler olacaktır. Problemi çözmek için sıklıkla sorumluluk ve risk alırız. Çözüm geliştirmek demek, analitik bir şekilde sıkıntıyı analiz etmek, çözüm alternatiflerini düşünmek ve alternatiflerden birine karar vermeyi gerektirir. Aksiyona geçmek özgüven demektir. Sonuç odaklı ilerleyen insanlar problemi katma değerli çözmeye çalışır ve sadece kendisinin değil, ekibinin de motivasyonunu arttırır.

Yukarıdaki paragrafta da okuyabileceğin gibi problem çözebilen insanlar, pek çok davranışsal yetkinlik durumuna göre mesleki bilgi sergiler. Adayın bir problemini anlatması sayesinde, belki on soruda ulaşabilecek içeriğe bir soruda erişilebilir. Bu nedenle iş arayan adayların, özellikle okul veya iş hayatlarında üstesinden geldikleri sıkıntılı durumları düşünmüş, etüt etmiş şekilde iş görüşmesine gitmesi aslında en akıllıca hazırlık olacaktır.

Bu arada problem çözme sorusuna asla verilmemesi gereken cevabı da söyleyelim;

“Ben bugüne kadar büyük bir problem hiç çözmedim.”

Böyle bir cevap, adayın hiçbir stresli ortamda bulunmadığının ve kendisini zorlayacak hiçbir sorumluluk altına girmediğinin sinyallerini verecek, değerlendirme hanesine olumsuz olarak işlenecektir.

Mülakatlarda sorulan diğer önemli sorulara da göz atarak, işi kapma şansını arttırabilirsin.

Mülakatlarda sorulacak garanti sorular Bu pozisyonla neden ilgileniyorsunuz? Önceki işinizden neden ayrıldınız?

Konuk yazar: İpek Aral / İnsan Kaynakları Proje Danışmanı

KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/gecmisteki-basarilarinizdan-bahseder-misiniz/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ