FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Un, et ve yağ ihracatına kısıtlama önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihracatında dönemsel düzenleme yapma yetkisi kapsamına dahil olan ürünlerin listesi genişletildi.

Un, et ve yağ ihracatına kısıtlama önlemi

Ocak ayında 20 tarım ürününün ihracatında dönemsel düzenleme yapmaya yetkilendirilen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetki kapsamına dahil olan ürünlerin listesi genişletildi. Listeye dahil olmak ihracatın doğrudan kısıtlanacağı anlamına gelmiyor.

1 ay önce 20 ürüne ilişkin yetki alan Bakanlık, hafta başında zeytinyağı, fasulye ve kırmızı mercimek ihracatına kısıtlama getirmişti.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle arz sıkıntısı yaşanılacağı düşünülen, bazı un ve yağ çeşitleri de listede eklendi. Bu kapsamda Bakanlık; pirinç, buğday ve mısır unu, mısır irmiği, buğday irmiği, aşurelik buğday, soya yağı, ayçiçeği tohumu yağı ve mısır ihracatına da kısıtlama getirebilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı iznine bağlanan ürünler arasında ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvan eti de dahil edildi.

Bakanlığa 27 Ocak’ta verilen yetki kapsamında; patates, domates, kuru soğan ve sarımsak, fasulye, patlıcan, sivri biber, zeytin, portakal, kırmızı mercimek, limon, karpuz, elma, zeytinyağı, tavuk eti, tavuk yumurtası ve tereyağı yer alıyordu.

İthalat rejimi kararında değişiklik yapılarak, ayçiçeği, mısır, kolza ve palm yağı gibi ürünlerde 30 Haziran 2022’ye kadar gümrük vergisi sıfırlandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 1205 Gümrük Tarife Pozisyonlu(GTP) Rep ve kolza tohumları, 1507 GTİP’li ham yağ, 1511 GTP’li pal yağı, 1512 GTP’li ayçiçeği tohumu ve aspir yağı, 1514 GTP’li kolza yağı ve 1515 GTP’li mısır yağının gümrük vergisi yüzde 1 olarak uygulanacak.

 

KAYNAK: DÜNYA

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ