FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Koronavirüsü işe alım kriterlerini nasıl etkiledi?

Koronavirüs salgını sürecinden en fazla etkilenen alanlardan biri şüphesiz ki istihdam oldu. Online mülakatlar, kısa çalışma, uzaktan çalışma modeli derken, son

Koronavirüsü işe alım kriterlerini nasıl etkiledi?

Koronavirüs salgını sürecinden en fazla etkilenen alanlardan biri şüphesiz ki istihdam oldu. Online mülakatlar, kısa çalışma, uzaktan çalışma modeli derken, son birkaç ayda hayatımızda pek çok şey değişti. Değişen şeylerden biri de işe alımda adayların değerlendirildiği kriterlerle ilgili. Kariyer Rehberi’nde bugün, koronavirüsle birlikte işe alım sürecinde ön plana çıkan kriterler var. 

Uyarlanabilirlik

İşverenler artık değişken çalışma ortamlarına uyum sağlayabilecek potansiyel adayları arıyor. Şu dönemde birçok insan evden çalıştığı için görüştükleri adayların da koşullara bağlı olarak bir ofiste veya evde çalışmaya adapte olup olamayacağını görmek istiyor. Bu nedenle hızlı değişimlere uyum sağlayabilecek özellikte olmak, değişen sorumluluk, fikir ve beklentilere iyi yanıt verebilecek esneklikte olmak önem taşıyor.

Organize olabilmek

Farklı çalışma ortamlarına uyum sağlayabilmenin yanı sıra, yaptığı işte de organize olabilmesi kişiyi mülakatlarda öne çıkaran bir başka özellik oluyor. İşverenler, karşılarındaki adayın belirsiz ve stresli zamanlarda da dirençli kalabilecek güçte olduğundan emin olmaya çalışıyor. Ayrıca daha iyi organizasyon becerilerine sahip olmak kişiyi daha iyi düşünmeye yönlendiriyor. Daha iyi düşünme ise etkili karar verme ve problem çözmeyi sağlıyor. Bu da kişinin doğru kararlar verebildiğini ve bir çalışma ortamında karşılaştığı olası baskıların üstesinden gelebileceğini gösteriyor.

Çözüm odaklı olmak

Problem çözme becerileri iyi olan çalışanlara sahip olmak, tüm işverenler için önemli. Özellikle de bir pandemiden geçerken… Etkili problem çözme becerilerine sahip olmak;  problemlerin nedenlerini başarılı bir şekilde anlayabilmek, kısa vadeli krizlerin üstesinden gelebilmek, daha uzun vadeli problemleri çözmek için stratejiler üretebilmek ve yaşanan problemlerden ders çıkarabilmek anlamlarına geliyor. Tüm bu nedenlerle de bir işveren işe alacağı kişide sorun çözebilme yeteneğini arıyor.

Yaratıcılık 

Yaratıcılık, aslında her zaman talep edilen bir beceri ve birçok sektörün önem verdiği bir kriter. Yaratıcı düşünme işverenler tarafından önemli görülüyor, çünkü yaratıcı çalışanlar sayesinde tamamen benzersiz olan yaratıcı fikirler üretilebiliyor. Yaratıcı olmak, genelin dışında düşünmek ve daha önce denenmemiş benzersiz bir konsept bulmak anlamına geliyor. İşverenler de yaratıcı düşünürlere, yenilikçi fikir ve kavramlara katkıda bulunabilecekleri için değer veriyor. Bu da işletmeyi öne çıkaran bir yaklaşım. Bu nedenle işverenler, olaylara benzersiz bir perspektiften bakan ve alternatif öneriler sunabilecek  çalışanları arıyor.

Takım çalışmasına yatkınlık

Birçok şirketin home office uygulamasına geçtiği şu dönemde işler, telefon ve video görüşmeleri aracılığıyla yürütülmeye çalışılıyor. Bu nedenle işverenler, içinde bulunulan ortamdan bağımsız olarak bir adayın mevcut ekiple etkili bir şekilde çalışabileceğini bilmek istiyor. Takım çalışmasına yatkın bir aday, işlerin sürdürülebilirliği açısından da önem taşıyor.

Liderlik

İşverenler, bir ekip içinde çalışabilmenin yanı sıra gerektiğinde bir gruba etkili bir şekilde liderlik edilebileceğinden de emin olmayı bekliyor. Özellikle aynı ortamda bulunmayan ekip üyelerine liderlik edebilmek oldukça önemli bir başarı olarak görülüyor.

KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/koronavirusu-ise-alim-kriterlerini-nasil-etkiledi/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ