İK uzmanlarının işe alım kriterleri neler olmalı?
İnsan kaynakları departmanı denilince akla gelen ilk şey genellikle işe alım oluyor. İşe alım elbette işin en önemli kısımlarından biri; ancak İK Blog’da bugün işverenleri, yöneticileri ve adayları daha iyi anlamamıza katkı sağlayacak bir sürecin nasıl yürütebileceğinden bahsedeceğiz.
Çok öncelerde insan kaynakları çalışanlarına personel talep bilgisi iletildiği zaman, aday arama sürecine hemen başlanırdı. Şimdi konu kalifikasyonu yüksek aday bulmak ve doğru işle doğru adayı buluşturmak olduğu için süreçler mecburen değişmek zorunda kaldı. Şimdilerde süreç, yöneticilerin nasıl bir aday profili aradığını anlamakla resmen hız kazanıyor. Bu yüzden birinci kural olarak yöneticilerin nasıl bir profilde çalışan istediğini iyi anlamak gerekiyor.
İkinci kural, “Adayı en kısa sürede nasıl bulurum?” sorusuna verilecek cevapla ilgili. Bu durumda da tabii ki insan kaynakları çalışanlarının kullandığı birçok yöntem var. Kariyer.net üzerinden aday arama, daha sonra bu adayları pozisyona uygunluk durumlarına göre listeleme gibi. Yöneticilerin pozisyon için aradıkları kişide bulunmasını istedikleri özellikleri detaylı bir şekilde belirtmesi, aday bulma sürecinde net olmayı sağladığından bu aşamada da zaman kazandırmaktadır.
Üçüncü kural ise adayı mülakata davet etme ve tanıma sürecidir. Bu süreçte adaya uygulayabileceğimiz birçok test var. Bu testler, bildiğiniz üzere kişilik envanter testi olarak tanımlanıyor ve adayı tanıma konusunda oldukça gerçekçi sonuçlar verebiliyor.
Test aşamasından sonra…
İşte olay tam da burada başlıyor. Mülakattasınız, aday iş arıyor ve siz adayın pozisyon ve kurum için en doğru kişi olduğundan emin olmak zorundasınız. Yani adayın aradığı iş sizde mi bunu anlamak çok önemli…
Acaba adayın hayali sunduğunuz pozisyonla örtüşüyor mu? Beklediği ücreti verebilecek misiniz? Kariyer hedefine sizinle ulaşabilir mi? Genel olarak sunduğunuz özlük hakları adayı mutlu edebilecek mi? Aday sosyal ve bilişsel yönleriyle kurum kültürüne uyum sağlayabilecek mi?
Tüm sorulara kuşkusuz bir “EVET” cevabı verebiliyorsanız, adayı kurum için olumlu değerlendirebilirsiniz.
Son olarak üzerinde durmamız gereken konu ise referans kontrolü aşaması. Bu son aşama da aday hakkında karar vermek için oldukça önemli. Bu kontrol sürecinde ne kadar tutarlı bilgiler edindiğinizi düşünmelisiniz. Aldığınız her tutarlı cevap, aday hakkındaki kararınızı şekillendirecektir.
Konuk yazar: Meltem Görürüm / K.İnsan Kaynakları Uzmanı
KAYNAK : https://www.kariyer.net/ik-blog/ik-uzmanlarinin-ise-alim-kriterleri-neler-olmali/