FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Gaz kabarcığı jeneratörü ile Marmara’ya nefes aldıracak

Marmara Denizi’nde su yaşamını tehlikeye atan müsilaj sorunu devam ederken, Safir Ozon firması gaz parçacığı jeneratörüyle bu sorunun 1 yılda çözülebileceğini savunuyor.

Gaz kabarcığı jeneratörü ile Marmara’ya nefes aldıracak

Merve YİĞİTCAN

Marmara Denizi’nde çevre felaketine yol açan müsilaj (deniz salyası) denizlerdeki atık yüküyle ilgili tartışmaları hızlandırırken, mikro/nano parçacık teknolojisi sorunun çözümü için bir ışık yakıyor. Ankara Ostim’de yer alan ozon sistemleri üreticisi Safir Ozon firması, mikro/nano parçacık teknolojisini kullanarak geliştirdiği gaz parçacığı jeneratörüyle Marmara Denizi’nde 5 yılda çözülmesi beklenen müsilaj salgınının bir yıl içinde gözle görünür şekilde temizleneceğini garanti ediyor. Akademi dünyası da mikro/nano parçacık teknolojisinin su kirliliği ve atık gibi çevre sorunlarında bir an önce devreye alınması gerektiğini söylüyor.

Safir Ozon Yönetim Kurulu Başkanı Metin Öner, Marmara Denizi’ndeki müsilajın yetersiz oksijenden kaynaklandığını belirterek, geliştirdikleri ürün ile denizdeki oksijen seviyesiyle oynanabileceğini söyledi. Öner şu ifadeleri kullandı: “Uzmanlar, Marmara’ya derin deniz deşarjı yapılan atıkların yeterince arıtılmadığı için organik madde yüklerinin çok fazla olduğunu söylüyor. Bunlar parçalanırken sudaki oksijeni kullanıyorlar. Ancak o kadar hızlı atık giriyor ve hızlı kirleniyor ki, deniz kendi oksijen kazanımıyla bunu temizleyemiyor. Yani müsilajın ana nedeni atıkların yeterince oksijenle muamele edilmemesi. İşte biz bu oksijeni hızlı şekilde devreye alırsak doğa da kendi kendine nefes almaya başlar. Tıpkı COVID-19 hastaları için kullanılan yaşam destek üniteleri gibi.”

Parçacıklar oksijen deposu olacak

Oksijen içeren mikro/nano kabarcıkların yapısı gereği yüzeye çıkmayıp derine indiğini, bu şekilde denizin altında bir oksijen deposu işlevi gördüğünü söyleyen Öner, “Sıvılardaki oksijen seviyesiyle oynayabildiğimiz için Marmara’daki müsilaj sorununa kesin çözüm getirebileceğimize inanıyoruz. Hem de bunu atmosferde doğal olarak bulunan oksijen ile yapıyoruz. Şu an Marmara Denizi’nde oksijen miktarının 0,65 mg/L’ye indiği belirtiliyor. Denizlerde olması gereken seviye maksimum 12 mg/L. Biz şu an 0,6 mg/L olan değeri 40 mg/L’ye çıkarmayı garanti ediyoruz” diye konuştu.

Öner, bu teknolojinin hem atıkların Marmara’ya derin deşarjı öncesi devreye alınabileceğini, hem de mevcut müsilajın temizlenmesi için seyyar platformlarla su üzerinde kullanılabileceğini dile getirdi.

KAYNAK : Dünya Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ