FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Borç yapılandırmasında erteleme değil ödenebilir vadeler gerekiyor

ASO Yuvarlak Masa Toplantısının konukları Motorlu Kara Taşıtları Tarım Aletleri ve Yedek Parça Sanayi ile Sanayi ve İnşaat Makinaları İmalat Sanayii komiteleri oldu. Yapılandırmalarda borçların ertelenmesi değil, ödenebilir vadeye yayılmasının daha uygun olacağının altını çizen komite üyeleri, birçok sanayicinin yaptığı gibi nitelikli eleman ve ara eleman eksikliğinden şikayetçi oldular.

Borç yapılandırmasında erteleme değil ödenebilir vadeler gerekiyor

Ankara Sanayi Odası ile düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısının konukları 25 numaralı Motorlu Kara Taşıtları Tarım Aletleri ve Yedek Parça Sanayi ile 26 numaralı Sanayi ve İnşaat Makinaları İmalat Sanayii komiteleri oldu. Katılımcılar, kurlarda yaşanan dengesizlikten şikayetçi olurken, bu dönemde verilen kredilerin yeterince denetlenmediği için üretim yerine dövize kaydığını kaydettiler. Yapılandırmalarda borçların ertelenmesi değil, ödenebilir vadeye yayılmasının daha uygun olacağının altını çizen komite üyeleri, birçok sanayicinin yaptığı gibi nitelikli eleman ve ara eleman eksikliğinden şikayetçi oldular.

KARBA OTOMOTİV MAKİNE SANAYİ VE TİCARET MİM. MÜH. HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE GENEL MÜDÜRÜ MUSA ERTUNÇ:
ERTELENEN VERGİLER ÖDENEBİLECEK ŞEKİLDE VADEYE YAYILMALI

● COVID-19 kaynaklı yaşadığımız sıkıntılar ortada. Özellikle son bir hafta 10 günlük zaman diliminde hammadde sıkıntımız başladı. Bu sadece bizim sektörümüzde değil; sac, metal boru malzemelerinin tedarikinde de güçlük çekiliyor. Bu ürünleri kullanan sektörler de sıkıntı yaşıyorlar. Örneğin mobilyacıların sunta ve süngerle ilgili ciddi sıkıntıları var. Mesela sac örneğini ele alırsak; Türkiye’de üretiliyor, belli oranda da ithal ediliyor. Şu anda üreticiler, ihracat bağlantılarını garantili satış olarak gördükleri için ihracata ağırlık veriyorlar. Üretici yüzde 60 ihracat yüzde 40 iç piyasaya mal veriyor. Makine ve otomotiv sektörlerindeki canlanmaya bağlı olarak son çeyrekte iç piyasada talep artınca, bu yüzde 40’lık dilim iç pazar ihtiyacını karşılayamıyor. COVID-19 kaynaklı olarak tedarik süreçleri zaten uzadı. Bizim otomotiv sektörü en büyük tedarikini Almanya ve İtalya gibi ülkelerden yapıyor. Normalde 4-6 hafta olan teslim süreleri 10-12 haftaya çıktı. Belli miktarda stoklu çalışmak gerekiyor. Çözüm önerisi olarak maske olayında yaşadığımız gibi bazı ürünlerin kotalı satılabileceğini düşünüyorum. Biz sacı alıp makine yapıyoruz, örneğin itfaiye aracı yapıyoruz. Hammaddeyi işlenmeden verirsek elimiz, kolumuz bağlanıyor.

Daha önce bu boşluk ithal malzemelerle karşılanıyordu. Şimdi ithal malzeme tedarikinde süre uzuyor. Bazı firmalar üretim hatlarını kapattı, dolayısıyla artık ithalatla da bunu dolduramıyoruz. Sanayicinin finansman probleminin çözümü noktasında, borcun ötelenmesi, ertelenmesi aslında çözüm değil. Biz vergi borçlarını sürekli ertelensin diyoruz, bu yanlış bir şey. Ertelenmesi değil, ödenebilecek vadeye yayılması önemli. Döviz bazlı borçlarımızın miktarı otomatik olarak arttığı için teminat açıkları meydana geldi. Kamu bankaları çoğunlukla üreticinin yanında oldu, özel bankalarda fazla istek göremedik. Şimdi bankaların bizlere tahsis ettiği bir kredi limiti var. Firmalarla çalışma yapıyorlar. Örneğin 10 milyon limit tahsis ettik diyorlar. Risk oluşmadan tahsis ettikleri kredi limiti üzerinden bizlerden masraf alıyorlar. 100 bin liralık kredi tahsisinde problem yok. Ama bir sanayiciye 20-30 milyon kredi tahsisi de yapılıyor. 100 milyonluk kredi tahsisi yaptığında, hiçbir risk olmadan 250 bin lira masraf alıyor. Krediyi kullandırdığı zaman, hayat sigortası vs ek gelirler de alıyorlar. Bankacılık mı yapıyorlar, sigortacılık mı yapıyorlar anlamıyorum.

Özellikle ihracatla ilgili bazı destinasyonların navlunu çok yüksek tutuyor. Mesela ben şu an Bangladeş’e ihracat yapıyorum. Bir itfaiye aracını 11 bin dolara gönderebiliyorum. Bu çok yüksek bir rakam. Mesela Çin devleti “ihracatı siz yapın teslimatı biz yapalım” şeklinde, Avrupa ve Afrika’nın belli noktalarına kendi veya kiraladıkları gemilerle mal taşıdılar. Bu da büyüme verilerine yansıdı. Yani yıllar önce yaptıkları yatırımın karşılığını alıyorlar.

KAYNAK : Dünya Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ