FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Bir görüşmede karşı tarafı en kısa sürede nasıl etkileyebilirsin?

Bir iş görüşmesinde veya ilk kez yapılan bir müşteri ziyaretinde kendini en kısa sürede karşı tarafa nasıl aktarırsın? Hangi yöntem karşı tarafta olumlu bir

Bir görüşmede karşı tarafı en kısa sürede nasıl etkileyebilirsin?

Bir iş görüşmesinde veya ilk kez yapılan bir müşteri ziyaretinde kendini en kısa sürede karşı tarafa nasıl aktarırsın? Hangi yöntem karşı tarafta olumlu bir etki bırakır? Pazarlama Stratejisti Dorie Clark ilk kez yapılan görüşmelerle ilgili olarak tavsiyelerde bulunuyor. 

Duke Üniversitesi Fuqua School of Business İş İdaresi Profesörü ve Pazarlama Stratejisti Dorie Clark, bir iş görüşmesinde ya da ilk kez yapılan bir müşteri ziyaretinde kişinin kendini karşı tarafa basitçe anlatmasının çok önemli olduğunu vurguluyor. Clark’a göre, daha ilk cümlede kişinin kariyeriyle ya da hayatınla ilgili ayrıntıları karşı tarafa aktarmasının bir gereği yok;  tüm ayrıntılar zaten konuşmanın ilerleyen zamanlarında kendini gösterecek. İşte Clark’ın ipuçları:

Her konuşmaya özel bir başlangıç yap

Tıpkı başvurduğun her iş için aynı önyazıyı yazmaman gerektiği gibi her yeni görüşmede de aynı yöntemle sohbete başlamamalısın. Bunun için iletişim kurduğun kişiyi veya sunum yaptığın kitleyi iyi tanımalı ve kimlerle sohbeti nasıl derinleştirebileceğini düşünmelisin. Örneğin, finansla ilgili bir kişiyle konuşmaya başlayacaksan kendi finans tecrübelerinden veya bugüne kadar yaptığın finans departmanı ile ilgili çalışmalarından bahsedebilirsin.

“Kendinizden bahseder misiniz?” sorusunun yanıtına dikkat et

Neredeyse her iş görüşmesinin başlangıcında sorulan “Bana biraz kendinizden bahseder misiniz?” sorusunun yanıtı kısa olmalı. Clark, bu sorunun yanıtını kısa verdikten sonra karşı tarafı tanımaya odaklanmak gerektiğini belirtiyor. Böylece sohbeti derinleştirmek için bir fırsat olabilir.

Öte yandan yanıtlar çok da kısa olmamalı. Clark’a göre karşıdaki kişiyi etkileyebilecek kadar uzun ama görüşmeyi bir monoloğa çevirmeyecek kadar kısa yanıtlar vermelisin. Bununla ilgili ideal süre yaklaşık 30 saniye kadar olmalı. 30 saniyeden daha kısa yanıtlar fazla yüzeysel kalabilir. Daha uzun olanlarsa sıkıcı hale gelebilir. Unutma amaç karşıdakini susturmak değil. Onun seninle ilgilenmesini sağlamak.

Görüşme yaptığın kişi ya da kişilere doğru soruları sorman da önemli. Onların kişilikleriyle ilgili ne kadar çok şey öğrenirsen kişisel bir konuşma geliştirmek için de o kadar ipucun olur. Böylece onun ilgilendiği konular ve becerilerle ilgili konuşma imkanın artar.

Robot gibi görünmemek önemli

Eğer görüşme öncesi bir senaryo belirler ve görüşme boyunca bu senaryoya bağlı kalmaya çabalarsan karşıda olumsuz bir etki yaratabilirsin. Bu durum senin senaryoyu takip etmeye çalışan bir robot gibi görünmene yol açabilir. Bu yüzden elbette bir senaryoya sahip olmalısın ama robot gibi görünmek yerine bir profesyonel gibi görünmeye gayret etmelisin.

Kaynak: Business Insider 

 

 

 

KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/bir-gorusmede-karsi-tarafi-en-kisa-surede-nasil-etkileyebilirsin/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ