FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

ABD’nin harcama görünümü gelir kazançlarıyla arttı

ABD Temmuz ayı kişisel gelir ve harcama raporu, hanehalkı maliyesinin çok iyi durumda olduğunu ve bunun tüketici harcamalarını desteklemeye …

ABD’nin harcama görünümü gelir kazançlarıyla arttı

ABD Temmuz ayı kişisel gelir ve harcama raporu, hanehalkı maliyesinin çok iyi durumda olduğunu ve bunun tüketici harcamalarını desteklemeye devam edeceğini gösteriyor. Bu arada enflasyon yükselmeye devam ediyor ve bu da Fed’in tahvil alım programını azaltma hamlesi üzerindeki baskıyı artıracak.

Enflasyon 30 yılın en yükseği

Kişisel Tüketici Harcamaları deflatörü (Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi) yıllık bazda %3,6 ile beklendiği gibi ancak bu, 1991 yazından bu yana en yüksek seviye.  Devam eden arz sorunları, artan navlun maliyetleri ve işletmelerin işçi bulmakta zorlandığı gerçeği göz önüne alındığında hala enflasyonda yükselme riski var.

Maliyetler artarken güçlü tüketici talebi şirketlerin kendi fiyatlandırma gücünün giderek daha fazla farkında oldukları bir ortam yaratıyor. Fed’in enflasyonun “geçici” olduğunu, gelecek yıl en az bir faiz artışı olabileceğini ve tahvil alım desteğinin azaltacağını söylemesi  giderek artan bir zorunluluk.

Özel gelir artışı geri dönüyor

Temmuz ayında hanehalkı geliri %1,1’lik  aylık artışla %0,4’lük konsensüsün olduk üzerinde gerçekleşti. Ücretler ve maaşlar aylık %1 arttı ve Mart ayından bu yana istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Bu rakamlar önümüzdeki aylarda harcamaların artacağını desteklemekte.  İşlerin geri gelmesi ve ücretlerin daha yüksek olması, genişletilmiş Federal işsizlik yardımlarının sona erdirilmesini dengelemekten de öteye geçerek tüketim artışını destekleyebilir.

Harcamalar hizmetlere yöneliyor

Covid’in yeniden canlanması, tüketicinin daha az boş zaman ve seyahat harcamasına yol açtığı için bu hikayenin kısa vadede biraz ivme kaybetmesi anlamına gelebilir. Bununla birlikte, aşıların başarısı, orta vadede hala hizmetlere daha fazla harcamanın odaklandığını görmeyi beklediğimiz anlamına geliyor.

Daha da önemlisi, daha yüksek hizmet sektörü harcamaları, harcamaların diğer alanlarda önemli ölçüde düşmesi gerektiği anlamına gelmez. Özel sektör gelirlerinin istihdam yaratma ve daha yüksek ücretlerle sağlam bir şekilde artmasıyla, haneler harcayacak nakite sahip olmaya devam edecek. Pademi dönemde nakit, çek ve mevduatlarda biriken 3 trilyon dolar bu güçlü tüketici talebinde ivmenin devamının geleceğini anlatıyor.

ING

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ