FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

ABD Hazine Bakanlığı kripto paraları yaptırımlar için bir tehdit olarak görüyor

Investing.com – ABD Hazine Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada kripto varlıkların, yaptırımların etkisini azaltma potansiyeline sahip …

ABD Hazine Bakanlığı kripto paraları yaptırımlar için bir tehdit olarak görüyor

Investing.com – ABD Hazine Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada kripto varlıkların, yaptırımların etkisini azaltma potansiyeline sahip olduğu dile getirildi.

ABD Hazinesi, kripto paraları yaptırımların etkili sonuçlara ulaşmasında büyük bir tehdit olarak görüyor. Bakanlık, bu çıkarıma 6 ay süren araştırmaları sonucu vardı. ABD Hazine Bakanlığı, yasa dışı faaliyetleri desteklediğini düşünen ve kendi politikalarıyla ters düşen ülkelere yönelik uygulanan yaptırımları inceledi. ABD yaptırımlarının detaylı incelemesi, Joe Biden’ın Ocak ayında göreve başlamasından kısa bir süre sonra verdiği talimatla başlamıştı.

“Kripto paralar doların küresel gücünü azaltabilir” uyarısı

Bu incelemedeki bulgulardan biri ise dijital para birimleriyle gerçekleştirilen sınır ötesi ödemelerin gizlenebilme özelliğinden dolayı ABD yatırımlarının etkisinin azaltıldığı yönündeydi. Ayrıca kripto varlıkların artan kullanım durumunun, ABD dolarının küresel ekonomideki baskın rolünü de azaltabilme potansiyeline de sahip olduğu düşünülüyor.

ABD Hazine Bakanlığı, yayımladığı raporda gelişen teknolojilerin yasa dışı faaliyetlerde bulunanlara yeni fırsatlar sunduğuna vurgu yapıyor. Özellikle bu faaliyetlerde bulunanların dolar temelli küresel sistem dışında fon tutma ve transfer etme olanağına sahip oldukları konusunda endişeler dile getiriliyor.

ABD Hazinesi tarafından uygulamaya konulan yaptırımların amacı, temelde ABD finansal sisteminin kullanılmasını engellemek. Bu da yaptırım uygulanan kişi, kurum ya da hükümet yetkililerinin dünyanın birçok yerindeki bankacılık sisteminden ve ticaretten uzak tutuyor.

ABD yaptırımlarını konu alan rapordaki önemli bir detay ise kısıtlamaların son 20 yılda neredeyse 10 kat artış göstermesi. 2000’li yılların başında sadece 912 yaptırım söz konusuyken bu yıl 9.421 yaptırımın güncel olduğu belirtiliyor. Ancak bu yaptırımların uygulandığı birçok ülkenin diğer ülkelerle ticaretinde kripto varlıkları kullandığı bildiriliyor.

Raporda ayrıca yeni ödeme alternatiflerinin kullanımın artması ve doların gücünü zayıflatma potansiyeli olan dijital ödeme sistemlerinin kontrol altına alınmaması durumunda ciddi riskler oluşabileceği konusunda uyarılar da bulunuyor.

Raporda dijital bilgiye yatırım yapmanın önemi vurgulanıyor

Genel durum analizi yapılan ve riskler üzerinde durulan raporda bir takım tavsiyelerde bulunuyor. Raporda sunulan tavsiyelere göre ilk olarak kripto varlıklar ve arkasındaki teknoloji için kurumsal bilginin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca üzerinde durulan diğer önemli bir tavsiye ise yetkili ABD kurumlarının kripto endüstrisindeki şirketler ve önemli isimlerle iletişimin artırılması yönündeydi.

Raporda ayrıca yeni finansal sistem, küresel ekonomideki geçişler ve bölgesel zorluklar göz önüne alındığında değişen bir dünya ile karşı karşıya olunduğu dile getirilirken ulusal güvenlik için ekonomik gücün öneminden bahsedildi. Bu yüzden ABD politikasının önemli bir aracı olan yaptırımlara karşı gelişen bu yeni tehdide karşı yaptırım politikası ve eylem planlarının da geliştirilmesi üzerinde duruluyor.

Diğer yandan doların küresel ekonomideki gücünün zayıflama belirtileri gösterdiği konusu da zaman zaman gündeme geliyor. Özellikle ABD’nin küresel ticarette en büyük rakibi konumunda olan Çin, dijital varlık ekosistemi konusunda çok daha tecrübeli bir konumda bulunuyor. Zira Asya ülkesi, dijital yuan tedavülüyle, CBDC konusunda çalışmalarını sürdüren ülkelerin önünde. Bazı platformlarda Çin’in dijital para biriminin 1944 yılından bu yana dünyanın rezerv para birimi olarak görülen doların gücünü zayıflatma yönünde bir eylem olabileceği konuşuluyor.

Yazar: Günay Caymaz

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ