FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Petrol yükseldi ancak Çin’in, stratejik rezervi açma planı üzerine haftalık kayıp yolunda

Yazar: Gina Lee Investing.com – Cuma günü Asya’da petrol yükseldi ancak haftalık yaklaşık %2 kayıp yaşama yolunda ilerliyor. Yatırımcılar, Çin …

Petrol yükseldi ancak Çin’in, stratejik rezervi açma planı üzerine haftalık kayıp yolunda

Yazar: Gina Lee

Investing.com – Cuma günü Asya’da petrol yükseldi ancak haftalık yaklaşık %2 kayıp yaşama yolunda ilerliyor. Yatırımcılar, Çin’in, stratejik rezerv arzından ham petrol kullanma kararını ve ABD’li bazı havayollarının bilet satışlarında düşüş uyarılarını sindirmeye çalışıyor.

Brent %0,59 artışla 71,87 dolar olurken WTI %0,50 yükselerek 68,48 dolara ulaştı. Her iki gösterge de Perşembe günü 26 Ağustos’tan beri gördüğü en düşük seviyelerde işlem gördü.

Çin’in Ulusal Gıda ve Stratejik Rezerv İdaresi, Perşembe günkü açıklamada ham petrol rezervlerini, açık artırma aracılığı ile piyasaya süreceğini söyledi.

Türünün ilk örneği olduğu söylenen çıkışın, yurtiçi rafinerilerde yüksek hammadde maliyetlerinin yarattığı baskıyı yatıştırması hedefleniyor. Aynı zamanda bir analistin Reuters’e yaptığı açıklamaya göre Çin’in büyük şirketleri, Meksika Körfezi’ndeki Royal Dutch Shell (LON:RDSa) Plc’den Eylül ve Ekim kargoları için yapılan alımları ikame etmek zorunda kaldı.

Bölgedeki en büyük petrol üreticisi olan Shell, Ida Kasırgası’nın verdiği zarardan toparlanma sürecinin yavaş olması ile bazı ihracat kargolarını iptal etmek zorunda kaldı. Meksika Körfezi’nin offshore petrol üretiminin günlük neredeyse 1,4 milyon varillik kısmı hala kapalı ve günlük 1 milyon varillik rafinaj kapasitesi de hala çevrimdışı.

ANZ Research analistleri, “talep cephesinde de haberler iyi değil. ABD’li havayolu şirketleri, talebin yavaşladığı konusunda uyarıyor” dedi.

Bu havayolu şirketleri arasında American Airlines (NASDAQ:AAL), United Airlines Holdings Inc. (NASDAQ:UAL), Delta Airlines Inc. (NYSE:DAL), Southwest Airlines  (NYSE:LUV) ve JetBlue Airways (NASDAQ:JBLU) var. Beşi de bilet satışlarında düşüş raporladı ve salgının seyahat sektöründeki toparlanma için hala tehdit oluşturması ile gelir tahminlerini düşürdü.

Diğer yandan Perşembe günü ABD Enerji Bilgilendirme Dairesi’nin ham petrol arz verileri, 1,529 milyon varil düşüş yaşandığını gösterdi. Investing.com tarafından derlenen tahminler, 4,612 milyon varil düşüş yönünde olurken bir önceki hafta 7,169 milyon varil düşüş kaydedildi.

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün bir gün önce yayınlanan arz raporu ise 2,882 milyon varil düşüş gösterdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ