FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

2025 yılının gözde meslekleri belli oldu

Dünya genelindeki yaygın inanış; şu an yaptığımız birçok işin 50 yıl içinde robotlar ve bilgisayarlar tarafından yapılacağı yönünde. İçinde bulunduğumuz

2025 yılının gözde meslekleri belli oldu

Dünya genelindeki yaygın inanış; şu an yaptığımız birçok işin 50 yıl içinde robotlar ve bilgisayarlar tarafından yapılacağı yönünde. İçinde bulunduğumuz teknolojik çağ da bu yönde sinyaller vermeye başladı bile. Peki, bi’ 5 yıl sonrasına bakmak istesek, en çok hangi meslekleri göreceğiz dersin?

Ambitionscope 2025 yılında popüler olacak meslekleri açıkladı. “Yakın geleceğin gözde meslekleri nedir?” sorusuna geniş bir yelpazede seçenekler sunan raporda; sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik değişikliklerle mesleklerin de değişeceği bilgisi paylaşıldı.

2025 yılının popüler meslekleri Sağlık Sektörü Personeli Kalifiye İşçi Enerji Teknisyeni Yazılım Geliştirici Dijital İçerik Uzmanı BT Güvenlik Analisti Dijital Rehabilitasyon Danışmanı Dijital Kaldırma Uzmanı Sivil veya Ticari Drone Pilotu 3D Baskı Teknisyeni Blockchain Geliştiricisi Akıllı Bina Teknisyeni Makine öğrenimi/öğretimi Veri Analisti Bilgisayar Sistemleri Analisti Sanal Gerçeklik Tasarımcısı Sentetik Biyoloji Mühendisi Matematikçi IT Avukatı Tedarik Zinciri İşçisi Peki, şimdi ne yapmalı?

Uzun vadeli öngörüye odaklanan ve kâr amacı gütmeyen bir araştırma merkezi olan Future for the Future araştırma direktörü Devin Fidler; önümüzdeki birkaç yıl içinde işlerin doğasını dönüştürecek bazı kapsayıcı değişiklikler olacağını öngörüyor. Bu öngörü, insanların gelecekteki çalışma ortamlarında var olabilmeleri için yeni beceri ve stratejiler edinmeleri gerekeceği anlamına da geliyor.

2025’te geçerli bir meslek sahibi olabilmek için bugün neye yatırım yapmak gerekiyor? İşte uzmanların önerdiği beceri alanları ve Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) tarafından açıklanan en güçlü büyüme alanları.

Teknoloji ve hesaplamalı düşünme

Teknolojik becerilerinin gelecekte de talep görmesi sürpriz değil. Bununla birlikte Fidler; “Hesaplamalı düşünme” yani her gün tek tek işlediğimiz çok büyük miktardaki veriyi yönetme, gruplama ve tüm verilerden anlam çıkarma becerisinin değerli olacağını söylüyor.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre yazılım geliştirici işleri 2024’e kadar %18,8 büyürken, bilgisayar sistemleri analisti işleri 2024 yılına kadar %20,9 artacak. Analitik beceriler gerektiren pazar araştırması analisti ve pazarlama uzmanı işleri de %18,6 artacak.

Bakıcılık

İnsan ömrü uzadıkça, sağlık sektörü de her yönüyle büyüyecek. Teletıp, robotik cerrahi ve diğer otomasyon biçimleri, bazı sağlık hizmetlerinin sunulma şeklini değiştirirken, bu süreçte bakıcılara olan talep de artacak. Çünkü robotların duygusal zeka ve kültürler arası yetkinlik sahibi olmaları için daha çok zamana ihtiyaç var.

Tıbbi teknisyenler, fizyoterapistler ve iş yeri ergonomi uzmanları bu kapsamda en fazla talep gören kişiler olacak.

Sosyal zeka ve yeni medya okuryazarlığı

Robotların duygusal zeka ve kültürler arası yetkinlik gibi yumuşak becerilere sahip olması daha önce de söylediğimiz gibi daha zamana ihtiyaç duyan bir konu. Ayrıca çeşitli medya platformlarını ve bunlarla en iyi şekilde nasıl iletişim kurulacağını anlamak da robotların yakın zamanda sahip olamayacağı beceriler arasında. Bu nedenle yeni medya okuryazarlığı mesleği de yakın geleceğin gözde alanlarından olacak.

Sosyal zeka kullanılan bazı işlerden olan; satış temsilcisi, pazarlama uzmanı ve müşteri hizmetleri temsilcisi pozisyonlarında da yakın gelecekte talep artışı olması olası.

Hayat boyu öğrenme

World Future Society’nin yönetim kurulu başkanı Julie Friedman Steele; “Dünya hızla hareket ederken, daima yeni şeyler öğrenen insanlar olmamız gerekiyor” diyor.

Pek çok şey hızla ilerlerken, öğretmenlerin ve eğitmenlerin en son düşünceye ayak uydurmaları zor olacaktır. Bunun yerine bilgi ve becerilerimizi güncel tutmak için teknolojiyi kullanmamız gerekecek.

Uyumluluk ve iş zekası

Çalışma İstatistikleri Bürosu özellikle; iş analisti, iş zekası uzmanı, muhasebeci ve denetçi pozisyonlarında birkaç yıl içinde çift haneli büyüme yaşayacağını tahmin ediyor. Bu nedenle özellikle veri yığınları içindeki gizli bilgileri keşfeden çalışanlara duyulan ihtiyaç da artacak gibi görünüyor.

Kaynaklar:

https://www.fastcompany.com/3058422/these-will-be-the-top-jobs-in-2025-and-the-skills-youll-need-to-get-them

https://ambitionscope.com/best-jobs-in-the-future/

KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/2025-yilinin-gozde-meslekleri-belli-oldu/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ