FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Zeytinburnu’ndaki tekstilciler, 2,1 milyar dolar ihracat hedefliyor

İstanbul Zeytinburnu’nda kumaş, hazır giyim ve konfeksiyon ile bu sektörlerin yan kollarında faaliyet gösteren 4 bin işletme, yılın sonu ihracat …

Zeytinburnu’ndaki tekstilciler, 2,1 milyar dolar ihracat hedefliyor

İstanbul Zeytinburnu’nda kumaş, hazır giyim ve konfeksiyon ile bu sektörlerin yan kollarında faaliyet gösteren 4 bin işletme, yılın sonu ihracat hedeflerini 2,1 milyar dolar olarak belirledi.

Zeytinburnu’nun; tekstil merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini, her geçen gün ismini yurt dışında duyurmaya başladığını söyleyen Zeytinburnu Tekstil Sanayici İş Adamları Derneği (ZETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sartık, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve benzeri yerlerde büyük üretim fabrikası olan şirketlerin Zeytinburnu’nda satış ve pazarlama için şubesinin yer aldığını kaydetti.

Zeytinburnu’nda genelde örme kumaş üreticilerinin faaliyet gösterdiğini belirten Sartık, “Örme kumaşa bağlı hazır giyimciler burayı üs haline getirmiş durumda. Çocuk giyiminden kadın pijamalarına, iç çamaşırından geceliğe ve eşofman takımlarına kadar örme kumaşa ve hazır giyime dair hemen her şeyin bulunduğu ilçemizde, tüm konfeksiyon ürünlerine de ulaşılabiliyor. Zeytinburnu’nda yer alan 4 bin işletmede 40 bine yakın çalışan bulunuyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünün çok önemli bir paydaşıyız. İlçemizde deri sanayisinin de ciddi faaliyetleri bulunuyor. Bu iki sektör nedeniyle Zeytinburnu’na her gün ilçe dışından gelen çalışan ve müşteri sayısı dönem dönem 200 binleri buluyor.” diye konuştu.

“Çalışan sayısının 50 binlere ulaşması bekleniyor”

Mustafa Sartık, Zeytinburnu’nda tekstil faaliyetinin çok eskilere dayandığını, 1985’te kumaş, 1990’larda da hazır giyim imalatının başladığını anlattı. Türkiye’de üretilen pijama, iç çamaşırı, eşofman takımları gibi örme kumaş ürünlerinin yüzde 70’inin Zeytinburnu’ndan ülke geneline ve yurt dışına pazarlandığını aktaran Sartık, ilçede yeni iş yeri ve mağaza açmak için çok talep olduğunu, çalışan sayısının 50 binlere ulaşmasının beklendiğini söyledi. Sartık, yeni işletmelerin açılması için zaman zaman yer bulunamadığını, bu konuda çalışmalarını sürdürdükleri kaydetti.

“2020’ye göre ihracattaki artış yüzde 10’larda olacak”

İlçedeki firmaların bu yıl 2,1 milyar dolarlık hazır giyim ve kumaş ihracatı yapmasının beklendiğini, 2020’ye göre ihracattaki artışın yüzde 10’larda olacağını bildiren Sartık, salgın sonrası Türk üreticilerin yeni döneme çok hızlı adapte olduğunu ve ihracatta rekorlar kırdığını aktardı. Kendi şirketlerinde de bunu net bir şekilde gördüklerini anlatan Sartık, son bir yıl içinde talebe paralel olarak üretim ve istihdamı artırdıklarını vurguladı.

En çok ihracatı kumaşta Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Fas, Cezayir, İtalya, Yunanistan, Fransa ve İspanya’ya gerçekleştirdiklerini açıklayan Sartık, hazır giyimde ise Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri ile Körfez ve Ortadoğu coğrafyasının öne çıktığını bildirdi.

Diğer ülkelere yönelik satışlarda lojistik ve yüksek vergi sıkıntılarıyla karşı karşıya kaldıklarını ancak bu problemlerin bavul ticaretiyle aşıldığını belirten Sartık, ilçeden yurt dışına çok ciddi bavul ticareti olduğunu söyledi.

“Kumaş ve hazır giyimin bir arada olması bölgemizi öne çıkartıyor”

İlçede hem kumaş hem de hazır giyim sektörlerinin bir arada faaliyet gösterdiğini, hem ürünün hem de hammaddenin aynı bölgede bulunduğunu söyleyen Sartık, bu özelliğin ilçeyi müşteriler açısından öne çıkardığına dikkat çekti.

“Çünkü müşteri geliyor, kumaşını beğeniyor ve istediği hazır giyim ürününü yaptırabiliyor.” diyen Sartık, “Zeytinburnu, tekstil ve hazır giyimde dünya çapında tanınmaya başlandı. Mesela, Laleli bilinir ama bağlı olduğu Fatih ilçesi bilinmez, Merter bilinir Güngören bilinmez ancak Zeytinburnu ilçe olarak tekstil ve hazır giyim için bir merkez olarak biliniyor. Gidin ABD’den Cezayir’e, Tunus’tan Ürdün’e, Rusya’dan Fas’a Zeytinburnu’nu herkes bilir.” değerlendirmesini yaptı.

“Tekstilde 100 milyar dolarlık ihracat güç birliğiyle yakalanabilir”

Dünya ile entegre bir tekstil merkezi olma yolunda ilerlerken bazı sorunlarının da bulunduğunu söyleyen Mehmet Sartık, “Öncelikle isteğimiz, trafik denetimlerinin artırılması. Ciddi bir trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Etkin bir denetimle trafik sorunları çözülebilir. Otopark sayısı artırılmalı.” dedi.

İlçedeki otel sayısının da istenilen düzeyde olmadığını, yeni otellerin yapılması gerektiğini belirten Sartık, şunları kaydetti: “Türkiye’nin tekstildeki gücünü daha etkin kullanabilmesi ve küresel bir güç olabilmesi için sadece bu konuyla ilgilenen bir genel müdür veya bakan yardımcısı olmalı. Tekstilde tek ses olmalıyız. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) tekstille ilgili bölge birimleri var. Yine çok sayıda sektörel dernek var. Herkes kendi başına çalışma yapıyor. Aynı gün ayrı şehirlerde tekstil fuarları düzenleniyor. Bu şekilde ilerlememiz çok zor. Tek seslilik olmalı. Dünyaca ünlü bir tekstil fuarı düzenlemeliyiz. Bunun çok güzel örneklerini Avrupa’da görebiliyoruz. Tekstilde tek seslilik, güç birliği ve etkin bir tanıtım-pazarlama çalışmasıyla ihracatımızı 20 milyar dolarlardan 100 milyar dolara çıkartabiliriz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ