FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Yatırımcıların yeni gözdesi elektrikli scooter

Son dönemde sayıları hızla artan elektrikli scooter pazarına yatırımcıların ilgisi devam ediyor. Yabancıların da aralarında bulunduğu …

Yatırımcıların yeni gözdesi elektrikli scooter

Son dönemde sayıları hızla artan elektrikli scooter pazarına yatırımcıların ilgisi devam ediyor. Yabancıların da aralarında bulunduğu yatırımcılar Türk girişimcilerin kurduğu elektrikli scooter şirketlerine ortak oluyor veya satın alıyor. Geçtiğimiz aylarda Martı ve Hopla Git gibi şirketlere ortak olan yatırımcılar arasında Avrupa İmar Yatırım bankası gibi firmalar da bulunuyor. Bunlar şimdi de Dubaili bir şirket daha katılıyor. Dubai merkezli Fenix, Türk girişimcilerin kurduğu Palm’ı satın alma kararı aldı.

Palm’ı yaklaşık 43 milyon lira (5 milyon dolar) bedelle satın alan Fenix, bu satın almayla Ortadoğu’da mikromobilite alanındaki faaliyet alanına Türkiye’yi de dahil etti.

Fenix, ayrıca İstanbul’da yazılım ve donanım alanında ileri teknolojiler geliştirmek ve Ortadoğu bölgesine ihracat yapmak amacıyla için bir Ar-Ge merkezi de kuracak.

Satın alma sonrası Palm kurucularından Doğuş Dirik dışındaki diğer kurucular Berhan Gökşin ve Alican İstanbullu, şirketteki görevlerine devam edecek. Palm Danışma Kurulu Üyesi Volt Lines’in kurucusu Ali Halabi de Fenix’in Türkiye pazarında lider platform oluşturma çabalarına destek vermeyi sürdürecek.

“Türkiye mikromobilite yatırımına hazır bir pazar”

Fenix kuru ortağı ve CEO’su Jaideep Dhanoa, satın almaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye pazarı mikromobilite yatırımına hazır bir pazar.” ifadesini kullandı. 83 milyon nüfusun, yüzde 75’inin kentlerde yaşadığına dikkat çeken Dhanoa, şöyle konuştu: “Bir milyon veya daha fazla nüfusa sahip 20 şehir var. Toplu taşıma çok gelişmiş durumda ve farklı taşıma araçlarıyla destekleniyor. Aynı şekilde, pazarın olağanüstü yetenek tabanı ve üretim gücü göz önüne alındığında, Türkiye’de muazzam bir inovasyon potansiyeli görüyoruz. Türkiye’nin yakın zamanda çıkarmış olduğu elektrikli scooter paylaşımı yönetmeliği de son derece ileri. Bunlar bizim yatırım yaparken değerlendirdiğimiz temel unsurlar. Bu konular, Türkiye’yi portföyümüzdeki en cazip ülkelerden biri haline getiriyor.”

İstanbul’da Ar-Ge merkezi de kuracak

FENIX’in Kurucu Ortağı ve CTO’su IQ Sayed konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Fenix’teki yaklaşımımız, Ortadoğu’daki her bir pazarımız için özelleştirilmiş araçlara, yeteneklere ve teknolojiye yatırım yapmak. Böylece değer zinciri boyunca bütünleşerek, ciddi bir finansal performans elde edebildik. Ayrıca, yeni değer yaratma fırsatları elde ettik. Yakın zamanda uygulamaya başladığımız 10 dakikada market alışverişi teslimat hizmetimiz F10 ve abonelik hizmetimiz MyFENIX gibi operasyonlarımızla daha fazla hizmet sunabiliyoruz. Aslında bu satın almayla İstanbul’da kuracağımız Ar-Ge merkezinden inovatif ürünler ortaya çıkarmak bir diğer iş hedefimiz olacak. Böylece hem Türkiye pazarındaki yerel ihtiyaçlara cevap verebileceğiz, hem de faaliyet alanımızda diğer ülkelere know-how ihracatı yapabileceğiz.” dedi.

“Fenix bizim için net bir seçim oldu”

Palm kurucu ortağı ve CEO’su Berhan Gökşin de açıklamasında, “Palm’ı Türkiye’yi mobiliteyle buluşturmak ve farklı ulaşım modelleri geliştirmek için kurduk. İki yıllık sürede binlerce kullanıcı Palm ile 700 binden fazla yolculuk gerçekleştirdi. Hayalimizde hep Palm’ı Türkiye dışına taşımak vardı. Fenix ekibiyle tanıştığımızda, işe yaklaşım tarzımız ve pazarda ne kadar pay sahibi olmak konusunda fikir birliğine vardık. Fenix bizim için, bölgedeki liderliği ve sahip olduğu yetkinlikler açısından net bir seçim oldu.” diye konuştu.

Palm kurucu ortağı ve COO’su Alican İstanbullu da “Fenix ile operasyonlar ve araç yenilikleri yoluyla sermaye verimliliğine odaklanarak sınıfının en iyisi olan ve operasyonel mükemmelliği merkeze alan bir şirket bulduk. Türkiye’deki işimizi ölçekledikçe, her alanda yenilik için daha fazla fırsat yaratacağımıza inanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Geçtiğimiz aylarda Martı için yatırım fonu Actera ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ortak olurken, Gedik Yatırım’ın iştiraklerinden Inveo Yatırım Holding A.Ş, Hopla Git markasının sahibi Hop Teknoloji A.Ş.’ye yatırım yapmıştı. Yatırımla Gedik, Hop Teknoloji’in yüzde 15,5 oranında hissesini devraldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ