FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Petrol, arzın az olması ve Çin’in ihaleyi tamamlaması ile dördüncü günde de yükseldi

Yazar: Gina Lee Investing.com – Petrol Cuma günü Asya’da dördüncü günde de yükseldi. İlgi, ekonominin Covid-19’dan kurtuluşu umutlarıyla …

Petrol, arzın az olması ve Çin’in ihaleyi tamamlaması ile dördüncü günde de yükseldi

Yazar: Gina Lee

Investing.com – Petrol Cuma günü Asya’da dördüncü günde de yükseldi. İlgi, ekonominin Covid-19’dan kurtuluşu umutlarıyla birlikte ham petrol gibi daha riskli varlıklara yönelik güçlü iştah ve üretim darlığı üzerinde.

Brent, Perşembe günü iki ayın yükseğini gördükten sonra %0,16 yükselerek 77,37 dolar oldu ve 2018 Ekim ayından beri görülen en yüksek seviyede kapattı. WTI, önceki seans sırasında %1,5 yüksek kapandıktan sonra %0,04 artışla 73,33 dolara yükseldi.

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Reuters’e verdiği demeçte “risk iştahının vahşi seyri ile … ham petrol fiyatları yükselen tek yönlü bir sokaktaymış gibi görünüyor” dedi.

ABD Enerji Bilgilendirme Dairesi (EIA) ise ABD’nin Doğu Kıyısındaki rafinerilerde kapasite kullanım oranlarının %93’e yükseldiğini söyledi – bu, 2019 Mayıs ayından beri görülen en yüksek seviye.

Çarşamba günü ABD’nin ham petrol arzı verileri, Ida ve Nicholas kasırgalarının verdiği zarar etkilemeye devam ederken stokların yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Çin devlet rezervlerinden ilk kamusal satışını bitirdikten sonra petrol kısa süreliğine kayıp yaşadı. İhaleyle ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kaynağa göre devlete ait PetroChina ve özel rafineri ve kimyasal üreticisi Hengli Petrochemical, toplamda 4,43 milyon varil kargo satın aldı.

Bununla birlikte WoodMac analistlerine göre Çin’in tüketim ve ithalatına göre satış miktarından dolayı ihalenin, piyasa üzerinde pek bir etkisi olmayacak.

OPEC+’nın bazı üyeleri, düşük yatırım veya Covid-19 nedeniyle bakım çalışmalarında yaşanan gecikmeler yüzünden üretimi artırmak için mücadele veriyor.

Ancak analistlere ve yatırımcılara göre ABD Körfezi’ndeki kayıp ham petrolü ikame etmenin yollarını arayan ABD’nin petrol rafinerileri, Irak ve Kanada petrolüne dönerken Asyalı alıcılar Orta Doğu ve Rus kaynaklarına geçiyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ