FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Özgeçmişini iş aramak için nasıl hazır hale getirirsin?

Karşına “Bu iş tam benlik” dediğin ilanlar çıkıyor ancak yaptığın başvurulardan sonuç alamıyorsan özgeçmişini bir kez daha ele almanın vakti gelmiş olabilir.

Özgeçmişini iş aramak için nasıl hazır hale getirirsin?

Karşına “Bu iş tam benlik” dediğin ilanlar çıkıyor ancak yaptığın başvurulardan sonuç alamıyorsan özgeçmişini bir kez daha ele almanın vakti gelmiş olabilir. Doğru hazırlanmış bir özgeçmişle istediğin kapıları açmak çok daha kolay! Peki, özgeçmişini iş aramak için nasıl hazır hale getirirsin?

Özgeçmişin iş arama sürecinde senin en önemli anahtarın. Ve doğru hazırlanmış bir özgeçmiş, sana hedeflediğin o işe girme, hayallerine ulaşma fırsatı verir. Bunun için de yapman gereken tek şey, kendini özgeçmişinde doğru ifade etmen. Altta yer alan maddeleri kendi CV’ne uyarlayarak işe koyulabilirsin.

Doğru göstergelerle yola koyul

Özgeçmişinde neyi ön plana çıkaracağın, başvuracağın pozisyona bağlı kalmakla birlikte, uzunluğu hakkında kararsızlığa düşüyorsan şu kurala bağlı kalabilirsin: Yeni mezunsan ya da deneyiminin üç yıldan azsa özgeçmişin tek sayfa; deneyimliysen de iki sayfa uzunluğunda olmalı. (Daha önce 30 saniye kuralıyla ilgili bir yazımızda bu konuya detaylarıyla yer vermiştik.) Özgeçmişinin çarpıcı olması içinse ilanda gerekli görülen şartları özgeçmişinde öne çıkarmalı hatta bu alanları parlatmalısın! İş başvurusu yapmadan önce özgeçmişinin seni gerçekten yansıtıp yansıtmadığından mutlaka emin olmalısın.

Özgeçmişini doğru göstergelerle hazırlayıp hazırlamadığınla ilgili emin olmak istiyorsan, uygulayacağın bir diğer adım ise özgeçmişinin kronolojik mi yoksa işlevsel mi hazırlandığı olmalı. Deneyiminin az olması durumunda işlevsel bir özgeçmiş, fazla olması durumunda ise kronolojik bir özgeçmişi tercih edebilirsin.

Anahtar kelimeler kullan

İşverenler açtıkları pozisyonlara yapılan başvuruları belli kriterlere göre filtreleyebilmek amacıyla sıklıkla anahtar kelimelerden yararlanır. Bu nedenle işverenin elediği adaylardan biri olmamak ve rakiplerinin arasından sıyrılmak için anahtar kelimeleri kullanabilirsin. Yaptığın işle ilgili anahtar kelimeleri bilmiyorsan, ilanda adaydan beklenen görev kapsamını inceleyerek anahtar kelimeler hakkında bilgi edinebilirsin.

Rakamlara yer ver

Yapılan işin kapsamını ifade ederken sayılardan yararlanmak etkiyi artırır. Örneğin, satış departmanında çalışan bir aday hedeflerini yüzdesel olarak ne kadar tutturduğunu veya şirkete kattığı değeri rakamlarla ifade edebilir ya da yönetici pozisyonunda tecrübesi olan bir aday kaç kişilik bir ekibi yönettiğini belirtebilir. Burada önemli olan, görev kapsamında yer alan zamana, paraya veya kişilere yönelik her maddenin rakamsal olarak değerlendirilmesidir. Bu konuya detaylarıyla şu yazımızda yer vermiştik.

Temel bilgilerini kontrol et

Yapılan iş ya da sektör ne olursa olsun, özgeçmişte yer alan temel bilgilerin hem gerçeği yansıtması hem de doğru ve yazım kurallarına uygun yazılması çok önemli. Özgeçmişin ister işlevsel ister kronolojik bir özgeçmiş olsun, işe başlama-ayrılma, mezuniyet tarihi, iletişim bilgileri gibi alanların doğru olması çok önemli.

Zamanlamaya dikkat et

Özgeçmişinin görünür olması için dikkat edeceğin son madde ise hızlı ve zamanında başvuru yapmakla ilgili. Yoğun rekabet ortamı nedeniyle, ilana başvuruda bulunan ilk adaylar arasında yer almak oldukça kritik. Bu nedenle Kariyer.net’i sıklıkla ziyaret etmen ve kendine uygun filtreleri girerek “İş Habercim” alarmını kullanman sana yeni yayınlanan ilanlardan haberdar olmanı ve o ilana ilk başvuruda bulunan adaylar arasında yer almanı sağlar.

KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/ozgecmisini-is-aramak-icin-nasil-hazir-hale-getirirsin/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ