Orta Asya’da ilk operasyonunu yapan TAV, Afrika ve Başkanlara odakladı

Havacılık sektörü açısından son dönem gelişmelerini değerlendiren ve yılın geri kalanına yönelik beklentilerini paylaşan TAV Havalimanları İcra …

Orta Asya’da ilk operasyonunu yapan TAV, Afrika ve Başkanlara odakladı

Havacılık sektörü açısından son dönem gelişmelerini değerlendiren ve yılın geri kalanına yönelik beklentilerini paylaşan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları’nın yatırım ve satın alma planları hakkında da bilgi verdi.

TAV olarak 2 yıldır satın almak üzere görüşmeler yürüttükleri Kazakistan Almatı Havalimanı işletmesini bu yılın mayıs ayında devraldıklarını anımsatan Şener, burada altyapının geliştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Uluslararası Finans Kurumu (IFC) liderliğindeki bir grupla 450 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladıklarını söyledi.

EBRD ve IFC’nin finansman sağlarken sadece finansal modele değil, projenin sosyal fayda yaratıp yaratmadığına ve çevresel etkilerin nasıl yönetileceğine de baktığına dikkat çeken Şener, bu konularda çok ciddi kriterlerin bulunduğunu aktardı.

Almatı ile ilk operasyonlarını başlattıkları Orta Asya’nın çok önemli olduğunu belirten Şener, şunları kaydetti: “Bu kapsamda Almatı Havalimanı da Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya doğru havadan kurulan modern İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri. Yeni İpek Yolu’nda sadece karadan değil, denizden ve havadan da araçlar kullanılacak. Almatı Havalimanı’nda kargo trafiği de oldukça yüksek, bu açıdan özellikle Çin’in dünyaya açılan kapısı olacak. Onun için bizim açımızdan önemli bir satın almaydı. Almatı Havalimanı bizim Orta Asya bölgesindeki ilk operasyonumuz ve yüksek büyüme potansiyeli sunan bu bölgedeki yeni fırsatlar için bize önemli bir kapı açtı. Yapacağımız yatırımla havalimanının kapasitesini iki katına çıkaracağız ve büyümesini destekleyeceğiz. Aynı zamanda bölgedeki yeni yatırım fırsatlarını da değerlendireceğiz. Halihazırda Orta Asya’da diğer ülkelerle de görüşmelere başladık. Afrika ve Balkanlar’da da takip ettiğimiz, hatta baya ilerlediğimiz ve müracaat edip yeterlilik aldığımız, ihaleler var.”

Ciroya iki ayda 5,5 milyon euro katkı sağladı

Almatı Havalimanı’nın operasyonlarını mayıs başında devralmalarıyla cirolarına iki ayda 5,5 milyon euro katkı yaptığı bilgisini veren Şener, 6 aylık konsolide Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karlarının (FAVÖK) yüzde 23’ünü oluşturduğunu söyledi. Yurt dışında işlettikleri havalimanları arasında en hızlı toparlanmayı da yılın ilk altı ayında iç hatta 2019’un yüzde 50 üstüne çıkan ve dış hatta da 2019’un yüzde 44’ü seviyesine gelen Almatı’nın sağladığını kaydeden Şener, “Almatı ile inorganik bir büyüme yaptık. Organik olarak Almatı Havalimanı olmadan karşılaştırırsak, geçen yıl 2019’un yüzde 30’u kadar yolcu geldi. Almatı’nın katılmasıyla ağustos ayında yolcu trafiğimiz Ağustos 2019’un yüzde 74’ünü yakaladı.” açıklamasını yaptı.

Salgın sürecinin sektöre etkilerinden de bahseden Şener, bölgesel trafiğe ve turizme hizmet veren havalimanlarının büyük aktarma merkezlerine göre daha hızlı toparlanacağına dikkat çekti.

“Şu anda iştiraklerden halka arzı planlanan yok”

Borsada işlem gören bir holding olarak halka açıldıkları 2007’den bu yana her yıl kurumsal yönetim notu en yüksek üç şirket arasında yer aldıklarını söyleyen Şener, şöyle devam etti: “Salgının en fazla vurduğu sektörlerden biri olması nedeniyle yatırımcılar bizim hisselerimizden kaçtı ve otomatik olarak hisse fiyatlarımız düştü. Bizim 2019’da hisselerimizin yüzde 85’i yabancıların elindeydi, bu oran yüzde 60’a kadar düştü. Yabancılar ciddi oranda çıktı. Salgının hafiflemesi ve seyahatlerin tekrar başlamasıyla hisse fiyatımız eski seviyelerine geldi. Bu konuda çok mutluyuz. Mesela ben Almatı’nın henüz satın alındığını zannetmiyorum. Almatı’yla birlikte organik büyümemiz daha da devam edecek. Bu büyümeyle (hisse fiyatlarımızın) daha da iyi olacağına inanıyorum. Bundan sonra geriye dönüş değil, ileriye doğru her şeyin iyi olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Şu anda iştiraklerden halka arzı planlanan olmadığı bilgisini veren Şener, teknoloji tarafının çok önem kazandığını, TAV Teknoloji’nin kendi yönettikleri dışında 30 civarında havalimanında daha iş yaptığını kaydetti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ