FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Ödeme sistemleri sektörü altın çağına hazırlanıyor

Son yıllarda Türkiye’de yıldızı parlayan ödeme sistemleri sektörü, artan yatırımlar ve şirket birleşmeleri ile büyümeye devam ediyor. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan sektörün güçlü oyuncularından PayTR’nin Genel Müdürü Tarık Tombul, temelleri kuvvetli atılan sektörün Avrupa Birliği Ödeme Sistemleri Direktifi-2’nin Türkiye’de de devreye girmesiyle sektör adına altın çağın başlayacağını ifade etti.

Ödeme sistemleri sektörü altın çağına hazırlanıyor

Hüseyin KOYUNCUOĞLU

Türkiye’de fintech ekosisteminin en güçlü oyuncularını ödeme sistemleri sektöründe yer alıyor. Ekosisteme her geçen gün katılan şirket sayısı artarken şirketlerin pazardaki rekabeti de kızışıyor. Bu rekabetten şirketleri güçlendirirken birçoğu hayatına startup olan şirketler yeni yatırımlar almaya devam ediyor. Ödeme sistemleri şirketleri yatırım fonlarının yanı sıra Türkiye’de ve dünyada dev şirketlerin radarına girmiş durumda…

2009 yılından bu yana ödeme hizmetleri sektöründe hizmet sunan tamamı yerli sermaye bir kuruluş olan ve 2019 yılında Deloitte Teknoloji 50 listesine girmeyi başaran PayTR’nin Genel Müdürü Tarık Tombul ile Türkiye’de fintech ekosistemi ve ödeme sistemleri şirketleri üzerine konuştuk.

– Ödeme sistemleri sektöründeki firma sayısını yeterli buluyor musunuz? Sektör bir doyum noktasına ulaştı mı?

Merkez Bankası’nda şu an 57 tane lisanslı ödeme kuruluşu var ve her gün sayısı artıyor. FinTech dünyada ilgi çekmeye devam ediyor. BDDK’nın yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na geçince ister istemez herkes lisans almaya yöneldi. Bir yandan da açık bankacılık konuşulmaya başlananınca FinTech daha da öne çıktı. Ancak elektronik para ile kripto paranın aynı şey olduğu gibi yanlış bir algı oluştu. Bazı şirketler ileriye yönelik kripto para ile ödeme alabilmek için lisansa başvurdu. FinTech’ler dışında potansiyeli olan firmalar da kendi ödeme kuruluşlarını kurmaya başladı. Ciddi bir müşteri kitleniz varsa, o kitleye hitap edecek bir cüzdana ihtiyaç duyuyorsunuz. Burada fırsat gören firmalar cüzdan alabiliyorsa bu alana yöneliyorlar. FinTech ekosistemi sürekli büyüyor ve gelişiyor. Her geçen gün yeniliklerle, çeşitli inovatif ürünlerle pazarı beslemeye devam edecek gibi görünüyor.

– Bakıldığında birbirine çok benzer ürünler için ciddi bir rekabet var. Bu rekabette belirleyici unsurlar neler? PayTR bu rekabette kendisini nasıl konumlandırıyor?

Bizim bütün vizyonumuz işletmeler için ödemeyi kolaylaştırmak üzerine. Diyelim ki bir web siteniz var; o web sitesi için yatırım yapıyorsunuz, reklam veriyorsunuz, müşteri çekiyorsunuz, müşteri ürünü seçiyor ve ödeme adımına geliyor. Eğer ödeme sayfası çok hızlı çalışmıyorsa, müşteriyi kaybedersiniz, müşteri gider. İşte biz bu noktada devreye girerek Sanal POS hizmetimizle müşterilerin jet hızıyla saliseler içinde ödeme işlemini tamamlamasını sağlıyoruz. Ödeme onayı alındıktan sonra tüketiciye işlem onaylandı bilgisini; işletmeye de işlem onaylandı, paranı yarın alacaksın, hemen ürünü gönder bilgisini gönderiyoruz. Bu noktada hızlı, güvenli ve kolaylaştırıcı hizmetimizle tüketicinin cebindeki tüm kartlara, alternatif ödeme seçenekleri sunarak hizmet veriyoruz.

Bunun yanında yeni inovatif ürünleri de hizmetlerimize ekledik. Yurt dışında sıklıkla kullanılan “Pay Later – Sonra Öde” uygulamamızı tüketicilerin kullanımına sunduk. Sonra Öde kısmındaki linke tıkladığınız zaman, kredi kartı bilgileriniz yerine skorlama için gerekli olan bilgilerinizi giriyorsunuz. Bu bilgilerle sistem sizi değerlendiriyor, kredi limit skorunuzu ortaya çıkartıyor ve size işlem onaylandı, şu tarihte paranı ödeyeceksin ama ürün yarın gelecek diyor.

KAYNAK : Dünya Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ