FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Mülakatta başarılı olmanın temel kuralları

İş bulmanın kolay olmadığı günümüz şartlarında birçok aday işe alınma şansını daha mülakat aşamasındayken kaybediyor. Peki, mülakat sürecini lehine çevirebilmek için neler yapman gerekiyor?

Mülakatta başarılı olmanın temel kuralları

İş bulmanın kolay olmadığı günümüz şartlarında birçok aday işe alınma şansını daha mülakat aşamasındayken kaybediyor. Peki, mülakat sürecini lehine çevirebilmek için neler yapman gerekiyor?

Mülakatta iyi performans göstermek elbette kolay bir şey değil, çünkü insanın kendini anlatması en zor işlerden biri. Kariyer koçu Filiz Demirbağ, mülakat sürecini olumlu geçirebilmenin inceliklerini senin için anlattı.

Mülakat; işverenin adayı ihtiyaç duyulan pozisyona göre değerlendirmesi, adayın da işvereni ve işi/pozisyonu tanıması için yapılan görüşmedir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi görüşmenin temeli açık pozisyon ve bu pozisyondan beklenen iştir. Mülakat bunun çevresinde şekillenir. Mülakat tek taraflı değil iki taraflı bir görüşmedir. Yani işveren soru soracak sen de cevaplayacaksın ve sonra mülakat bitecek diye düşünürsen etkili bir mülakat geçirmen pek mümkün değil.

Aslında aday yönünden mülakatı tanımlarsak “işe alım kararı verecek kişiye, pozisyona uygunluğunu anlatma süreci” olarak ifade edebiliriz. Buradan iki püf noktası çıkıyor:

Birincisi doğru soru sorulmasa bile kendini doğru anlatma sorumluluğu sendedir. Karşındaki karar verici kişi o gün gününde olmayabilir, odaklanmakta zorlanıyor olabilir. Sonuçta karşındaki de bir insan. Eğer çok istediğin bir iş için görüşüyorsan sonradan hayıflanmak yerine bu iş için senin de sorumluluk alıp, çabalaman gerekiyor. Emin ol bu çaba genellikle olumlu sonuç veriyor. Tabii mülakatta proaktif olabilmen için kendini nasıl anlatacağına önceden çok iyi çalışmış olman da gerekiyor.

İkinci püf noktası ise mülakatın bir süreç olduğunu bilmen. Mülakat, sadece 1 görüşmeyle sınırlı değildir. İşe alım kararını verecek kişinin değerlendirme süreci başvurunu gördüğü anda başlar ve özgeçmişinin, önyazının değerlendirilmesiyle devam eder. Bu süreç ancak sözleşmeni imzaladığın gün sona erer. Bu nedenle sürecin her aşamasında özenli olmakta fayda var. Başvuru aşamasından, mülakat gününe kadar hatta sözleşmeye imza atana kadar her tavrına dikkat etmeli, işi kapmaya odaklanmalısın.

Bahsettiğimiz gibi mülakat hazırlığının 2 yönü var. Birincisi yukarıda da anlattığım gibi kendini nasıl etkili anlatabileceğine çok iyi çalışmalısın. İkincisi de görüşeceğin şirketin mülakat süreçleri konusunda bilgi toplamalısın.

Mülakatlarda başarılı olman için ihtiyacın olan diğer püf noktalarına ise “İş görüşmesinde başarılı olman için 35 tavsiye” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsin.

Konuk Yazar: Filiz Demirbağ / Kariyer koçu

KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/mulakatta-basarili-olmanin-temel-kurallari/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ