FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Kurum: Depozito uygulaması 2022’de başlayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito uygulamasının 2022 Ocak ayı itibarıyla başlatacağını duyurdu.

Kurum: Depozito uygulaması 2022’de başlayacak

Canan SAKARYA

ANKARA – Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’yi iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacaklarını belirterek, bu çerçevede sürdürülebilir, yeşil ekonomiyi ve yeşil teknolojileri destekleyen stratejik bir planlama süreci içerisine girdiklerini söyledi. Bakan Kurum, 2022 yılını başında tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirecekleri İklim Şurasında da emisyon ticaret sisteminden yeşil yatırımlara kadar çok çeşitli başlıklarda ve tüm sektörleri ilgilendiren bir istişare sürecini başlatacaklarını kaydetti. .

Çeve Şehircilik ve İklim Bakanlığının 2022 Yılı bütçesi Plan Bükte Komisyonunda görüşüldü. Yaptığı sunumda Ocak 2022’de başlayacak depozito uygulamasına ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, ekonomiye yıllık 4 milyar liralık katkı sağlayacaklarını söyledi. Bakan Kurum, “Çevre Ajansıyla depozito iade sistemini daha etkin bir şekilde yürüteceğiz. Depozito yönetim sisteminin işletileceği ve izleneceği online merkezi veri sisteminin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz. Sisteme dâhil edilen ambalajların yeni standartlara uygun olarak ürettirilmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik uygulamayı da 2022 Ocak ayı itibariyle başlatacağız. Kayıt altına alacağımız bu çevreci ambalajları da kademeli bir geçiş ile 2022 yılının ikinci yarısında tüketicilere ulaştıracağız” dedi.

Bakan Kurum’un verdiği bilgiye göre, vatandaşların geri getireceği ambalajların alınarak depozito ücretlerinin iade edileceği yerler için altyapı planlamaları sürdürülüyor, depozito iade noktalarında özel-teknolojik internet bağlantılı depozito iade makinalarıyla hizmet verilecek.

Poşet kaynaklı 354 bin ton atık oluşumu engellendi

Şu ana kadar 116 bin kurum binamızda sıfır atık sistemini kurduklarını 24.2 milyon ton atığı ekonomiye kazandırdıklarını ve 3 milyon ton sera gazı salımını önlediklerini kaydeden Bakan Kurum, yüzde 13 olan geri kazanım oranını yüzde 22,4’e çıkardıklarını ve 30 milyar liralık ekonomik kazanç sağladıklarını belirtti. Atıkların geri kazanım oranını 2023’te yüzde 30’a çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, plastik poşet kullanımını yüzde 75 azalttıklarını, böylece poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumunu engellediklerini söyledi.

Antalya ve Muğla’’da 1423 konut inşa ediliyor

Yaz aylarında başta Antalya ve Muğla olmak üzere yaşanan orman yangınları sonrası köylerin altyapılarını yenilediklerini belirten Bakan Kurum, Antalya ve Muğla’da toplam bin 423 konut ve 730 ahır inşa çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Bakan Kurum, sel ve yangınlar sonrası inşaatları başlatılan konutları 1 yıl içerisinde vatandaşlara teslim edeceklerini söyledi. Deprem ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Kurum, 2012’den bu yana vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla 276 riskli alanda çalıştıklarını belirterek, 1.7 milyon konutun dönüşümünü tamamladıklarını, halen sahada yatırım değeri 110 milyar lira olan 330 bin dönüşüm ve sosyal konutun inşasının devam ettiğini söyledi.

Kanal İstanbul’da planlama çalışması

Bakan Kurum’un sunumunda yer alan bilgiye göre, Kanal İstanbul Yeni Şehir alanında; yeni yerleşim alanlarının yatay mimari anlayışıyla, yüzde 52’sini yeşil alanların oluşturduğu planlama çalışmaları tamamlandı.

2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yürütülecek çalışmalar

Yeşil kalkınma devriminin gerektirdiği yapısal dönüşümü hızlandırılacağız

Yeşil şehir, yeşil enerji, yeşil ulaşım, yeşil tarım yönetimine dair planlamalar hazırlayacağız

Yenilikçi istihdam politikalarımızı geliştirmek adına yeşil yatırım ve yeşil işler kavramına odaklanacağız. Yeni yeşil meslekler ve yeni istihdam alanları oluşturacağız.

2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda gerçekleştireceği politika, strateji ve eylemleri, ülkemizin uluslararası müzakere pozisyonunu belirlemek amacıyla İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulunu oluşturduk.

İklim değişikliğiyle mücadelemizi, daha güçlü bir şekilde yürütmek üzere Bakanlığımıza bağlı İklim Değişikliği Başkanlığını kurduk.

Tüm tarafların katılımıyla İklim Şurası’nı 2022’nin başında gerçekleştireceğiz.

Meclisimiz de İklim Kanunu kapsamında çalışmalarını yapıyor. Temenni ediyorum ki, en kısa zamanda İklim Kanunu da Meclisimizden geçecektir.

Ulusal Katkı Beyanımızı, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda güncelleyeceğiz. Avrupa Birliği’nin uygulayacağı sınırda karbon vergisi yerine kendi Emisyon Ticaret Sistemimizi kuracağız.

Millet bahçesi ve ekolojik koridor sayımızı arttıracağız. Şehir içi yutak alanlarımızı artıracağız.

Doğal korunan alanların artırılması, bisiklet yolu ve yeşil yürüyüş yollarının yaygınlaştırılması çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız.

Her üniversitemizin belirleyeceği İklim Elçisi gençlerimizin de katkısıyla 207 üniversite kampüsünün tamamını “İklim Dostu Kampüse” dönüştüreceğiz.

Tüm bunların sonucunda nihai hedefimiz; Türkiye’nin iklim değişikliği için aldığı önlemleri, uyum politikalarını, yeni çevreci teknolojileri ve projelerimizi küreselleştirmektir, insanlığın hizmetine sunmaktır.

Akıllı şehir ve sıfır atık uygulamalarını yaygınlaştıracağız.

Türkiye’nin her yerinde; enerji verimli, iklime duyarlı yerleşim alanları kuracağız. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ