FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Kıymetli Madenler & Enerji – Haftalık Değerlendirme ve Gelecek Takvimi

Yazar: Barani Krishnan Investing.com – Yine bir Fed toplantısı yaklaşıyor ve piyasalar hazır. Teşviki azaltma konuşunsa spekülasyonların artması …

Kıymetli Madenler & Enerji – Haftalık Değerlendirme ve Gelecek Takvimi

Yazar: Barani Krishnan

Investing.com – Yine bir Fed toplantısı yaklaşıyor ve piyasalar hazır. Teşviki azaltma konuşunsa spekülasyonların artması ile dolar yükselirken önümüzdeki 48 saat içinde hisse senetleri düşüş yaşayabilir. Bu olsun olmasın, önümüzdeki haftanın daha olası olan şeyi, altının kötüleşecek olması.

Bunun sebebi, son 12 aydır senaryonun neredeyse aynı olması: ABD’nin iyi ekonomi verileriyle dolar uçar, altın çakılır. Kötü ABD verileriyle dolar tepetaklak, altın duraksar veya yükselme mücadelesi verir. Etkisi çok önemli olmayan ABD verileriyle dolar duraksar, altın düşer.

Veri ne olursa olsun altın talihsiz görünüyor.

Sarı metalin bu aralar 30-40 dolar bandında olduğunu ve birkaç gün veya haftalar içinde bile bunun sadece yarısı üzerine çıktığını görmek epey normal. Toparlanma nadiren düşüşle orantılı olur ve diğer yönü neredeyse hiçbir zaman aşmaz. Ancak haftaları bulmuş olan kazancının iki katını, birkaç saat içinde kaybedebilir.

Perşembe günü altın, 50 dolar ile beş haftanın düşük seviyesi olan 1.745,50 dolara düştüğünde bu kanıtlandı. Düşüş, Delta varyantıyla mücadele içinde geçen haftaların ardından ekonomiye güneş gibi doğan Ağustos ayı perakende satış rakamları üzerine doların yükselmesi ile yaşandı.

Altın ayrıca merkez bankasının son 18 ay boyunca hisse senedi fiyatlarını artıran teşvik programını azaltma konusunu tekrar gözden geçirebileceği 21-22 Eylül Fed toplantısı öncesinde bir dönüm noktasında. Başkan Jay Powell ve Fed’in kıdemli meslektaşlarının çoğu, şu ana kadar azaltım konusunda karışık mesajlar yayınladılar. Piyasa ise Kasım ayına kadar gerçekleşmeyebileceğini düşünüyor.

Azaltım duyurusu yapılmaması, doları ve Hazine getirilerini sınırlayıp altına can simidi uzatabilir.

Hindistan Kalküta’da SK Charting’den teknik grafik uzmanı Sunil Kumar’a göre öyle olsa bile altın, 1.836 doları geçmediği sürece sürdürülebilir bir artış yaşamayabilir.

Dolar ve fiat para birimlerine karşı dünyanın nihai sığınağı ve koruması olarak bilinen altın için destansı bir başarısızlık oldu.

Tabii ki her zaman böyle olmuyor.

Bir yıl civarı bir süre önce, altı aylık baş döndürücü bir koşunun ardından altın, 2.000 doların üzerine çıktı. Dolar ve ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili, Covid-19 salgınının zirve seviyelerinden düşmüştü.

Peki, o zamandan beri her şey değişti mi? Evet ama bir şekilde altını desteklemesi gerekiyor. Salgınla zarar gören bir ekonomiyi kurtarma girişiminde Fed, yaklaşık 2,2 trilyon dolarını son 18 ayda tahvil ve varlık almak için harcadı ve 2020 Mart ayından beri her şey çok daha iyi olsa da sorunu daha çok parayla çözmekten memnun görünüyor.

Cebinden para çıkan sadece merkez bankası değil. Trump yönetiminde başlayan, pandemi için federal hükümet desteği, bugüne kadar en az 4,5 trilyon dolara ulaştı. Ve Biden yönetimi, Kongre’nin, “Yeniden Daha İyi Kur” adlı planı için yaklaşık 4 trilyon doları daha onaylamasını istiyor.

Amerika’yı düzeltmek için göz yaşartan tasarı, şimdiye kadar doları kırıp geçirmeli ve enflasyon koruması olan altını, geçen yılki 2.000 dolar rekorunun ötesinde parabolik yükseklere göndermeliydi. Bunun yerine Sam Amca’nın parası, dünyanın kanuni parası olarak iyi iş çıkarıyor. Düşen, altın. Tarihsel olarak “gerçek para” olarak bilinen altının bir onsu, 2020 Ağustos ayında gördüğü zirveye göre 300 dolardan fazla düşük. 1.600 doların altına bile düşebilir. Düşerse 2020’deki rallisinin neredeyse tamamını silip süpürecektir.

Altının dolara karşı yaradılışı konusunda çeşitli teoriler ortaya çıktı.

Bunlardan biri, Pfizer’in Covid aşılarının etkinliğinin ilk açıklandığı ve güvenliğe karşı risk oyununun kurallarını değiştirdiği Kasım ayından bu yana altın için amaçlanan güvenli liman akışlarının bir kısmını Bitcoin‘in nasıl sömürdüğüdür.

Ayrıca, Dolar Endeksi‘ni 90 seviyesinin üzerinde tutmak için Fed’in, altının baskılanmasını kasıtlı olarak istediğine dair bir komplo teorisi de var. Görünen o ki iş, merkez bankası ile gizlice işbirliği yapan külçe bankalar tarafından yapılıyor. Net olmayan şey, manipülasyonun mekaniği ve nasıl yapıldığı. Bir de sabıkalıların olduğu albümün dahil olduğunu hayal edersiniz. Ama gerçek şu ki teoriler her havada uçuştuğunda ortaya çıkan tek bir Wall Street ismi var: Google’layın (NASDAQ:GOOGL), bulursunuz.

Ortada dolaşan bir başka varsayım, altının bir enflasyon koruması olarak “kaybettiği” ve Fed’in bir şekilde Amerika’nın aşırı harcamalarından kaynaklanan baskıları kontrol altına alacağıdır. Bu teoride: enflasyon kontrol altına alınacak, dolayısıyla altın almaya gerek yok; aslında daha fazla hisse satın almak gerek.

Ancak altının davranışının daha kabul edilebilir bir nedeni var. Houston merkezli yatırım kuruluşu RIA’dan Lance Roberts’a göre bunun altının kendisiyle ve azaltıma başlaması gerektiğini gösteren her işarete rağmen Fed’in sürdürdüğü olağanüstü teşvikin altında enflasyondan cesaret bulan yatırımcılarla ilgili şeylerle “kesinlikle hiçbir ilgisi” yok. Bunlar, anlamlı son düzeltmesi bir yıl önce yapılmış bir S&P 500’ün konfor alanına fazlasıyla yerleşmiş insanlar.

Roberts’a göre altına sıkıntı veren şey kolay, yapay kredi zemininde kurulmuş finansal sistem kadar başı dönen bu kalabalıkta korkunun olmaması.

“Şu anda yatırımcıları psikolojik olarak güvenli olan altın limana sürükleyecek bir ‘korku’ yok.” “Bu korku eksikliği, her şeyde açıkça görülüyor: rekor düzeyde çıkan, para kaybeden ilk halka arzlar; kitlesel SPAC’ler; rekor seviyede marj borçları; rekora yakın hisse değerlemeleri; yatırım yapmak için kişisel borç alan bireysel yatırımcılar; Bitcoin; ve en önemlisi – yatırımcıların Fed’e olan inancı.”

Roberts şöyle devam ediyor:

“Altının artık para birimiyle değiştirilemeyeceği ve bunun tersi göz önüne alındığında, enflasyon riskine karşı bir koruma olarak kopuk bağı sürüyor. Günümüzün “fiat” para birimi ekonomisinde, küresel ölçekte işlemler için bir yöntem olarak altını kullanma yeteneği hala yok. Bu nedenle altın doların düşüşü, enflasyon ve ekonomik sıfırlanma endişeleriyle bir “korku ticareti” haline geldi.”

“Böyle feci sonuçlarla ilgilenmek için geçerli nedenler olsa da bu olayların ortaya çıkması on yılları bulabilir… ‘ön cama henüz sinek çarpmadı’. Evet, sonunda olacak ancak ne kadar zamanda olacağı bilinmiyor.”

Altın Piyasası ve Fiyat Özeti

Artan dolar ve ABD hazine getirileri, bir önceki gün yaşadığı düşüşten toparlanmaya çalışan altına aman vermedi. Altın art arda üçüncü günde de düşüş yaşadı ve altı haftanın en kötü haftalık kaybını yaşadı.

ABD altınının en aktif sözleşmesi olan Aralık sözleşmesi, 5,30 dolar düşüşle 1.751,40 dolara geriledi. Hafta bazında %2,3 düşüşle, 29 Temmuz’dan beri gördüğü en büyük kaybı yaşadı.

Petrol/Gaz Piyasası ve Fiyat Özeti

Ida Kasırgası’ndan sonraki üç haftada beklenmedik arz kesintilerinin etkisi ile petrol, Cuma günü ham petrol fiyatlarını kısmen baskılayan riskten kaçınma hissiyatına rağmen art arda dördüncü haftalık artışını yaşadı.

WTI 64 sent düşüşle 71,97 dolar oldu. Hafta bazında ise %3 kazandı.

Brent ham petrol Cuma gününü 33 sent düşüşle 75,34 dolarda bitirdi. Hafta bazında ise %3 civarı kazandı.

Cuma günü ham petrol fiyatları, Michigan Üniversitesi’nin tüketici anketi üzerine Wall Street’in düşüş yaşamasıyla baskı altına girdi. Anket, yüksek fiyatları nedeniyle tüketicilerin ev, otomobil ve ev eşyası alma isteklerinin rekor seviyede düşük olduğunu gösterdi. Tüketiciler, ABD ekonomisinin üçte ikisinden fazlasına tekabül ediyor.

Piyasaları baskılayan diğer şey, Başkan Biden’in kurumlar vergisini %5,5 artırarak %36,5’a çıkarması ve merkez bankasının azaltım programının tekrar değerlendirilebileceği gelecek haftaki Fed toplantısı oldu.

New York enerji hedge fonu Again Capital’in kurucu ortağı John Kilduff, “petrol yatırımcıları da dahil olmak üzere bazılarının kafasını karıştıran bir riskten kaçınma günü” dedi. “Ancak ham petrol, hala Ida’nın yol açtığı arz darlığı ile yol alıyor. Durumun hafiflediğine dair söylemler vardı bugün. Ama bir noktada, petrolde gerçekleşecek anlamlı bir düzeltmeye neden olacak kadar yakın değil.”

Ida, 29 Ağustos’ta karaya vurmadan önce Meksika Körfezi’ndeki petrol ve gaz üretim tesislerinin %90’ının kapatılmasına neden oldu.

Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu’na göre Perşembe gün itibarıyla Körfez Kıyısındaki üretimini %28,24’ü hala kapalı.

Enerji Bilgilendirme Dairesi’ne göre ABD’nin ham petrol stokları, 10 Eylül ile biten haftada 6,422 milyon varille beklenenden çok daha fazla düşüş yaşadı.

Investing.com tarafından anket yapılan analistler, 3,544 milyon varillik düşüş bekliyordu. 3 Eylül ile biten bir önceki hafta ise ham petrol, Ida’yla ilişkili aksaklıklardan dolayı dört haftanın düşük seviyesini gördü.

Önümüzdeki Haftanın Enerji Takvimi

Pazartesi, 20 Eylül

Genscape Cushing ham petrol stok tahminleri (özel veri).

Salı, 21 Eylül

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün petrol stoklarına ilişkin haftalık raporu.

Çarşamba, 22 Eylül

EIA ham petrol stoklarına dair haftalık rapor.

EIA benzin stoklarına dair haftalık rapor.

EIA distile stoklara dair haftalık rapor.

Perşembe, 23 Eylül

EIA Haftalık doğalgaz raporu.

Cuma, 24 Eylül

Baker Hughes haftalık petrol kulesi sayımı.

Feragatname: Barani Krishnan, yazdığı emtia veya menkul kıymetlerde pozisyon sahibi değildir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ