FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

İş Görüşmesinde Başarılı Olmanın 6 Yolu

Mülakatta başarılı olmak için deneyselliğe dayanan 6 ipucu

İş Görüşmesinde Başarılı Olmanın 6 Yolu

Mülakatta başarılı olmak için deneyselliğe dayanan 6 ipucu;

Saat sabahın yedisinde alarmın çalmasıyla uyanırsınız. Uzun zamandır çalışmak istediğiniz şirketle mülakatınız vardır. İstediğiniz pozisyon öz geçmişinizle, yeteneklerinizle ve ilgi alanlarınıza biçilmiş kaftan gibi uymaktadır. Bu işi almak için kendinizi ikna etmişsinizdir.

Duş alır, en güzel takımınızı giyer, bir fincan kahve içer, partnerinize hoşça kal öpücüğü verir, köpeğinizin tüylerini üzerinizden temizler ve kapıya doğru yönelirsiniz.

 Arabaya doğru ilerlerken, endişeli düşünceler birer birer aklınıza gelmeye başlar.

Bu iş için gerçekten yeteri kadar iyi miyim? Diğer adaylar kimler? Başka kaç adayları var? Komite üyeleri kimler olacak? Ya beni beğenmezlerse? Ya saçmalarsam?

Başkaları tarafından değerlendirildiğimizde ortaya çıkan endişelenme durumu aslında gayet normaldir. Mülakat sürecinin endişelenme durumunu bir miktar fazla artırdığı söylenir. Ancak bunun böyle olması şart değildir.

Aşağıda mülakatta başarılı olmak için deneyselliğe dayanan 6 ipucu ve hayatımız boyunca yaşanan reddedilme hissiyle bir noktaya kadar başa çıkabilmek için birtakım öneriler bulunmaktadır.

1. SAMİMİ OLUN

Ne kadar aptalca gözükürse gözüksün, insanlar otomatik olarak ‘’sıcakkanlı’’ diye tabir ettiğimiz insanlara sempati duyarlar tıpkı ‘’soğukkanlı’’ diye tabir ettiklerimize tam tersinin olması gibi.

Sıcakkanlı insanlar gülümser, diğerlerini onaylar, iltifat eder ve diğer insanları rahatlatırlar. Bunların hepsi aranan karakteristik özelliklerdir ve her biri diğerlerinden pozitif değerlendirmeler almanıza öncülük ederler.

Tabi ki, bazı insanlar doğaları gereği diğer insanlara göre daha sıcakkanlıdırlar ve elbette insanları kandırmak da istemezsiniz.  Ancak eğer içinizde biraz da olsa samimiyet varsa, size şunu söyleyebilirim;  mülakat sırasında bunu olabildiğince gösterin.

2. ARAŞTIRMANIZI YAPIN VE DÜRÜSTLÜĞÜNÜZÜ KANITLAYIN

Dürüstlük çalışanlarda neredeyse her zaman en çok aranan niteliklerden biridir (Bkz. Robert ve diğ., 2009). Dürüst insanlar detayları açıklar, teslim tarihine uyar ve işlerini zamanında bitirirler.

Mülakat sırasında dürüstlüğünüzü göstermenin birçok yolu varken bu özelliğinizi en iyi gösterecek olan önceden yaptığınız çalışmadır. Kimlerle buluşacağınızı bilin ve her biri hakkında bilgi içeren internet sayfalarını yazdırın.

Başvurduğunuz departman hakkında görev ve vizyon beyanları ve şube önderliği ve çalışanlar hakkında mümkün olduğu kadar bilgi toplayın. Bölümün kurumun daha kapsamlı hedefleriyle nasıl uydum içinde olduğunu öğrenin.

Sizin için iş ne demek onlara göstermek için tüm bu şeylere hâkim olun ve tüm materyallerinizi iyi bir şekilde organize edip onlara sunun.

3. ÖZGÜVEN YAYARAK İŞİ KAPIN

Tabi ki ukalalık çok itici olabilir fakat iş yerinde iyi ve modası geçmiş bir özgüven çok cazip olabilir. Kendine güvenen bir çalışan bu iş tamamdır izlenimini verir.

Eğer araştırma ekibimin kendinden en çok emin olan üyelerinden birine bir görev verirsem, kesinlikle görevin o anda yapıldığını düşünürüm.

Özgüvenin hafife alınacak hiçbir yanı yok. Mülakat sırasında, işi almanızla beraber bunu takip edecek herhangi bir şeyi ve her şeyi halledebileceğinizi açıkça gösterin.


4. BAŞARISIZLIKLARINIZI TANIMLAMAYA HAZIR OLUN

Mülakatta sık sorulan sorulardan bazıları şöyle:

En büyük başarısızlığınızı tanımlayınız. Şu an ki iş arkadaşlarınız işle ilgili en kötü özelliğinizi ne olarak tanımlar? Üzerinde çalışmanız gereken bir alanı tanımlayınız. Hiç kovuldunuz mu? Eğer kovulduysanız, detayları açıklayınız.

Ve benzeri. Genellikle, bir dizi görüşme sorusu bu satırlar boyunca zincir oluşturacaktır. Ayrıca çoğu zaman adayları hazırlıksız yakalayacaktır.

Bu gerçeğe değinmek için, proaktif (hazırlıklı, tedbirli olan) olmanızı öneririm. Geçmişte işle alakalı bazı sonuçları ve onlardan neler öğrendiğinizi düşünün, yeniden inceleyin ve onlar için öyküler oluşturun. Kimse mükemmel değildir ve mükemmeliyet asla bir beklenti olmamalıdır.

Bu yüzden geçmişinizle ilgili negatif bilgiler verme ihtimali yüzünden hiç endişelenmeyin. Yaptığınız şeyde bu deneyimin size ne kattığına odaklanın.

5. CEBİNİZDE ÖZEL ÖRNEKLER OLSUN

SUNY New Paltz’ın psikoloji departmanındaki sekiz yılımda her türlü pozisyon için düzinelerce insanla görüştüm. Genel olarak, insanları severim ve bu işi oldukça tatmin edici buluyorum.

Ancak şunu da söyleyeyim, konu insanlarla görüşmeye gelince bazı şikayetlerim var. Sorulan sorulara kapsamlı cevaplar verilmesi taraftarı değilim. Gördüğüm kadarıyla cevabın içeriği ne kadar detaylıysa o kadar iyidir.

Örnek verecek olursak, özel bir bilim programında öğretmenlik yapmak için görüşmeye gidiyorsunuz ve size eğitim felsefeniz soruluyor.

Elbette, bilgileri aktarmak, öğrencileri desteklemek ve onları konu hakkında heyecanlandırmak diyebilirsiniz. Burada bir sıkıntı yok.

Fakat, muhtemelen görüşülen herkes aynı şeyi söylüyor!

Kendinizi ve cevaplarınızı diğerlerinden farklı kılmanız gerek. Ve benim param için bunu yapmanın en iyi yolu deneyimlerinden edindiğin canlı örneklerdir.

Belki ilk başlarda sorun yaşayan ve onun yüksek puanlar alması için yıl sonuna kadar bıkmadan çabaladığın bir öğrencin vardı. Belki tüm sınıfı hayvanları ve bitkileri incelemek için dağlara yürüyüşe götürmüşsünüzdür ve öğrencilerden çok olumlu sonuçlar almışsınızdır.

Belki de sıkıntılı bir geçmişi olan özel bir öğrenciye doğru yolu bulma konusunda rehberlik etmişsinizdir.

Detaylar ne olursa olsun, tüm bunları masaya yatırmanızı tavsiye ederim. Çalışma hikayenizi anlatmanız gerektiğinde ne kadar özele inebilirseniz o kadar inandırıcı olursunuz.

6. ZAMANI VE DİĞERLERİNİN PROGRAMINI ÖNEMSEYİN

Bununla yüzleşelim: Günümüzde herkes aşırı meşgul görünüyor. Birçok insan gereğinden fazla çalışıyor ve az ödeme alıyor olarak görünüyor ve bu niteleme araştırma sürecinin elemanlarını içeriyor. Bu nedenle aşağıda verilen yönergeleri takip etmelisiniz.

Her toplantıya erkenden gidin. Zamanında değil… erken! Saate dikkat edin. Eğer bir saatlik zaman diliminde altı soru olduğunu biliyorsanız ve ilk soru için 20 dakika harcadıysanız, geride kalmışsınız demektir. Hesabınızı yapın, not alın ve kendinizi zaman akışından ayırmaya korkmayın. Sizinle görüşen herkesin yüzlerce işi olduğunu farz edin. Bu varsayım muhtemelen yalnızca doğru olmakla kalmaz, ayrıca bu varsayımı yapmak sizin onlara teminatlı bir saygıyla yaklaştığınızı kanıtlamaya ve belki de diğerlerinden farklı olmanıza yardım eder.
YA REDDEDİLİRSENİZ?

Ne kadar iyi olursanız olun, her zaman başarılı olamazsınız. Bir iş görüşmesinden sonra reddedilirseniz, dünyanın sonu değil ya! Belki de bu sizin yansımanız bile değildir.

Gerçek şu ki, birinin reddedilmesi için neredeyse sonsuz sayıda sebep vardır. Ve bir iş araştırmasını çevreleyen gizli sürece bağlı olarak, muhtemelen neyin ne olduğunu asla bilemeyeceksiniz.

İşte iş bulamamanızın bazı sebepleri:

Bir ton aday ve görüşmeye gelen vardır. Ne olursa olsun işe alınacağı kesin olan bir aday vardır.

Komitenin bir üyesi söylediğin bir sözü, saç şeklini, pantolonlarını veya bir şeyleri beğenmemiştir.

Başarısız olmaktan korkmayın. İşin en iyileri bile başarısız olabilirler. Ne kadar çok denerseniz o kadar başarılı olursunuz. Ne kadar şey yaparsanız, matematik gereği o kadar başarısızlık yaşarsınız.

SONUÇ

Eğer bir görüşmeniz varsa, bir şeyleri doğru yapmak zorundasınız. Bir işe kabul edilmenizin kesin olmadığını asla unutmayın. Mutlaka sahne arkasında kalan bahaneler vardır.

Eğer altı çizilen maddeleri sıcakkanlı, dürüst, özgüvenli, diğerlerini de gözeterek uygularsan ve eğer çalışkan, önemseyen ve işinde iyi bir insansan, bu seferkinde başarma şansın yüksek demektir.

Eğer işe kabul edilmezsen, sebeplerini çok fazla düşünme. Her zaman önerdiğim gibi başarısızlığın ışığında: yağmurda gülümse, deneyiminden bir şeyler öğren ve yoluna devam et.

Bu yazı aramızdaki şansını denemeye istekli ve bir şeyleri daha iyi yapmak ve dünyayı daha iyi bir yer yapmak için can atan insanlara ithaf edilmiştir.

Hizmetiniz için teşekkür ederiz. Ve plana sadık kalın. Dünyanın sizin gibi insanlara ihtiyacı var.
Beyinsizler.net x Yenibiriş

 

Beyinsizler’in tüm içerikleri cebinde! Hemen indir ?

Beyinsizler’i takip et?

      

Beyinsizler ve Yenibiriş işbirliğindeki tüm yazılar için ? Beyinsizler x Yenibiriş

Kaynak

KAYNAK : https://isyasami.yenibiris.com/is-gorusmesinde-basarili-olmanin-6-yolu/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ