FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

İş görüşmesinde başarılı olman için 35 tavsiye

Bir iş görüşmesinde yapman gerekenler aslında gayet açık ve net. Bunları iyi bilir ve yeterince çalışırsan mülakatlar senin için gayet kolay ve başarılı geçebilir.

İş görüşmesinde başarılı olman için 35 tavsiye

İş görüşmesi için yapacağın ufak bir hazırlık, başarı şansını tahmin edeceğinden çok daha fazla artırabiliyor. Mülakatta ne yapman ve ne yapmaman gerektiği bilgisine hakim olursan, mülakatının tereyağından kıl çeker gibi geçmemesi için hiçbir neden yok. Uzmanların dikkat çektiği 35 tavsiyeyi senin için derledik.

Mülakatın seyrini değiştirecek derecede olumlu ve etkili bir tutum sergilemek aslında düşünüldüğü kadar zor değil. İşin sırrı püf noktalarına hakim olmakta yatıyor. İşverenler görüşmelerde büyük ölçüde şu noktalara dikkat ediyor:

Görünüm: Yeterince şık ve profesyonel görünüyor musun?
Davranışların: Tüm hal, hareket ve davranışların profesyonel dil ve görgü kurallarına uygun mu?
Beden dilin: Kullandığın beden dili seni ciddi ve sorumluluk alabilir gösteriyor mu?
Güvenilirlik: İşin sana verilmesini sağlayacak güveni yaratabiliyor musun?

İşte bu temel beklentilere göre bir iş görüşmesinde dikkat etmen gereken 35 püf noktası şöyle:

Hazırlıklı ol. İş görüşmesi için gittiğin şirket ve işveren hakkında bilgi edin. Şirketteki son gelişmelerden haberdar ol. Sektör hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak için gereken kaynakları takip et. Görüşmeye erken git. Öncesinde kendi kendine soru-cevap egzersizleri yap. Şık ve titiz giyin. Düz ve dik otur. Kendine güvenli konuş. Görüştüğün kişiyi rahatsız etmeyecek ölçüde onunla göz temasında ol. Sorulara yanıt vermeden önce makul bir süre düşün. Alelacele cevap verme. Ölçüyü kaçırmadan şaka ve espri yap. Sosyal medya hesabında görüştüğün şirketle ilgili olumlu paylaşımlar yap. Sosyal medya hesabındaki son gönderilerin işin, mesleğin ya da sektörünle ilgili ciddi ve olumlu bir şeyler olsun. İş ortamına uygun bir konuşma dili kullan. Konuşurken deneyimini göstermesi için sektör ve mesleğin ilgili terimleri bol bol sarf et. Kendin ol ve doğal ol. Sahip olduğun seni sen yapan özellikler sayesinde işi alacağını unutma. Mülakatın işverenin seni becerikli, bilgili, tecrübeli ve hoş biri olarak tanımasını sağlayacak bir fırsat olduğunu anla ve bunu aklından çıkarma. Kariyer hedeflerini göz önünde bulundur ve işi istemek için nedenlerini açıkça tanımla. Arkadaşlarınla ya da eşinle iş mülakatı simülasyonları yap. Her iş görüşmesinde sorulan soruları derle ve bunlara yanıtlar hazırla. Görüşmeden önce iyi bir kahvaltı yap. Sadece yöneticileri değil, görüşmede bulunan herkesi etkilemen gerektiğini unutma. Görüşmeye girmeden birkaç dakika ayır. Derin nefes al ve rahatlamaya çalış. Mülakat sırasında kendinle uğraşma. Parmaklarınla oynama, boynunu ya da yüzünü kaşıma. Sakin ve rahat ol. Olumsuz ihtimaller üzerinde durarak kendini strese sokma Asla profesyonel olmayan bir dille konuşma. Gülümsemeyi kesinlikle ihmal etme. Takıldığın sorular olabilir, bunların seni düşürmesine izin verme. Eski işyerlerin hakkında olumsuz konuşma. Çok fazla kendini övme. Dozunda alçakgönüllülük güçlü bir araçtır. En güçlü yanlarını vurgulamayı unutma. Zayıf yönlerinden ve eksikliklerinden mecbur kalmadıkça bahsetme. Profesyonel olmayan, kişisel konulara girme. Görüşme öncesi çok fazla kafein alma.

KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/is-gorusmesinde-basarili-olman-icin-35-tavsiye/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ