Hibrit çalışma modeli nedir?
Covid-19 salgınıyla birlikte hayatımızda birçok şey değişti ve bu süreçte pek çok yeni uygulamayla tanıştık. Bu uygulamalardan biri olan ve yeni normal düzende adını sıkça duyacağımızı düşündüğümüz “Hibrit çalışma modeli”ne dair detayları bu yazımızda paylaştık.
Uzaktan çalışmaya mesafeli bir bakış olsa da pandemi sürecinde home office ya da hibrit çalışma düzenine hızlı bir geçiş yaptık ve bugün geldiğimiz noktada bu çalışma modellerinin kalıcı olup olmayacağını tartışıyoruz.
Konuyla ilgili tartışmalar sürerken, birçok araştırma verisi süreçle birlikte değerlendirildi ve değerlendirilmeye de devam ediyor. Evden çalışmanın iş/yaşam dengesine olumsuz etki ettiği sonucunu paylaşan araştırmalar kadar, yeni çalışma modellerinin çalışanların performansını ve aynı zamanda şirketlerinin kârlılık oranlarını arttırdığı sonucuna ulaşan araştırmalar da var.
Durum değerlendirmesi yapan kimi şirketler toplu olarak home office düzene geçerken, kimi şirketler de hibrit çalışma düzenini tercih etmiş durumda. Hatta bazı şirketler, pozisyonlara göre değişen çalışma modellerini hayata geçirmeyi planlıyor. Yani home office ve hibrit çalışma düzenini aynı anda uygulamayı amaçlıyor.
Home office çalışma düzeni hakkında genel olarak fikir sahibi olduğunu biliyoruz. Peki, ya “Hibrit çalışma modeli” nasıl uygulanıyor dersin?
Hibrit çalışma modeli nedir?
Hibrit çalışma; haftanın belirli günleri ofisten, belirli günleri de evden çalışarak uygulanan bir çalışma düzeni.
“Hibrit çalışma” nerede ve ne zaman çalışılacağı konusunda çalışana daha fazla özgürlük veriyor. İdeal bir düzen sayılabilir, çünkü esneklik ve sosyallik dışında bağımsızlık da içeriyor. Tabii bu olumlu etki herkes için geçerli olmayabilir. Çalışanın karakterinden, pozisyonun gerekliliklerine kadar farklı etmenler bu çalışmaya bakışı şekillendirecektir.
Bu düzende çalışanlar, haftanın sadece belli günlerinde ofiste çalıştıklarından aynı anda ofiste bulunan kişi sayısı da en aza inmiş oluyor. Tamamen uzaktan çalışma ve tamamen ofiste çalışma düzenleri arasında seçim tartışmaları sürerken, Google, Akbank gibi şirketlerin de arasında olduğu pek çok işveren, hibrit çalışma düzeninin de içinde yer aldığı yeni çalışma modellerini açıkladı. Öyle sanıyoruz ki önümüzdeki dönemde çalışma modelini değiştiren işveren sayısı da artacak.
Teknolojik altyapının önemi
Uzaktan çalışmanın sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için dijital dönüşüme hızlı adapte olmak, verimliliği arttıracak uygulamaları pratikte de kullanıyor olmak gerekiyor. Şu an işe alımdan, iş birliği çalışmalarına, proje yönetiminden motivasyon uygulamalarına kadar birçok farklı iş, teknolojik araçlardan ve ürünlerden destek alınarak yapılıyor. Bu nedenle uzaktan çalışmaya geçmeden önce gerekli altyapı ve teknolojik geliştirmelerin yapılması gerekiyor.
İşlerin online kanallardan yürütüldüğü düşünüldüğünde “siber güvenlik” konusu da artık çok daha fazla önem kazanmış durumda. Bu nedenle güvenlik konularındaki yatırımların da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Gelişen siber güvenlik sistemlerini kullanarak en az ofis ortamında olduğu kadar güvenli bir ağda çalışılması sağlanabiliyor.
KAYNAK : https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/hibrit-calisma-modeli-nedir/