FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Fonksiyonel yapılanmayla çok daha rekabetçi bir Şişecam gelecek

Geçtiğimiz yıl tamamladığı tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirme hamlesinin ardından sürdürülebilir başarı için kapsamlı bir dönüşüm sürecine giren Şişecam, 1 Temmuz tarihi itibarıyla organizasyonel yapısında fonksiyonel bazlı yönetime de geçti. Geleceğin Şişecam’ı bu yeni yapılanma ile çok daha entegre bir yapıya sahip olacak.

Fonksiyonel yapılanmayla çok daha rekabetçi bir Şişecam gelecek

Hasan KUŞ

DÜNYA Gazetesi ve Şişecam ortaklığında gerçekleştirilen Camdan Sohbetler’in ikinci bölümünde Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman ve Şişecam’ın yeni Genel Müdürü Görkem Elverici, Genel Koordinatörümüz Vahap Munyar’ın sorularını yanıtladı. Sohbetin ana konu başlıklarını YKB Ahmet Kırman’ın Genel Müdürlük koltuğunu Görkem Elverici’ye devredişi ve Şişecam’ın yönetişim kabiliyetini artıracak dönüşüm projeleri oluşturdu. Tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirme hamlesinin ardından dönüşüm projelerine hız veren, 1 Temmuz tarihi itibarıyla da organizasyonel yapısında fonksiyonel bazlı yönetime geçen Şişecam, bu dönüşümle geleceğin Şişecam’ını daha optimize daha entegre bir yapıya kavuşturmayı hedefl iyor. Yapılanma ile uluslararası anlamda daha da rekabetçi bir yapıya kavuşabilmeyi amaçladıklarını kaydeden Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, bunun yanı sıra hukuki altyapının yönetsel altyapıyla uyumunu sağlamayı ve tüm faaliyetlerinde merkezileşme yoluyla sinerjilerin artırılmasını hedefl ediklerini de dile getiriyor.

Önceki dönemde Şişecam’da faaliyet alanı bazında bir organizasyonel yapılanma olduğunu, cam ambalaj, cam ev eşyası, kimyasallar gibi farklı faaliyet alanlarının birbirinden bağımsız yönetildiğini anlatan Ahmet Kırman, “Şimdi ise bu faaliyetlerimizi daha farklı bir boyuta taşımak için faaliyet alanları yerine fonksiyonlar bazında bir yapılanmaya gittik. Artık süreçleri faaliyet alanı bazında değil “Satış-pazarlama” ya da “Üretim” gibi fonksiyonel esaslara göre yöneteceğiz. Bu yapılanmayı bir süredir kısmi olarak insan kaynakları, mali işler, tedarik zinciri gibi alanlarda yaptık. Şimdi ise satışın yanı sıra üretimi tek çizgi haline getiriyoruz. Bu dönüşüm ile yönetişim kabiliyetimizi artırmak istiyoruz. Hızlı, kaliteli ve fl eksibilitesi yüksek bir yönetim istiyoruz. Fonksiyonel yapılanmanın bu konuda ciddi mesafe aldıracağı inancındayız” dedi. Bunun örneklerini daha önce yaptıkları düzenlemelerde de gördüklerini dile getiren Kırman, “Dünyada şu anda SAP’nin en büyük üç projesinden birisiyle altyapıda dijitalleşmeyi sürdürüyoruz. 14 ülkedeki 43 tesis ve satış sistemlerimizin dijital altyapıya bağlanıp, fonksiyonel yapıyla bağdaştırılması halinde Şişecam’ın önünde kimse duramaz” diye konuştu.

Başarı, takım çalışmasının eseri

Şişecam’da göreve başladığı 2006 yılından bu yana şirketin gelişimine dair bilgiler veren Ahmet Kırman, gerçekleşen başarıların kişisel olmaktan çok takım çalışması sonucu olduğuna vurgu yaptı. 2008 sonrası dikkate alındığında üretim faaliyeti gösterdikleri ülke sayısının 8’den 14’e çıktığını, istihdamın da 18 binden 22 bine yükseldiğini söyledi. Satış gelirlerinin ise 2.7 milyar TL’den 22 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Kırman, “Net kâr 118 milyon TL’den 2.8 milyar TL’ye ulaştı. Özellikle uluslararası satışlarımızın toplam satışlarımız içindeki payı dış maliyetlerin artırılması ve Türkiye ihracat politikalarımızın ya da ilkelerimizin farklılaştırılmasına bağlı olarak da yüzde 45’lerden yüzde 65’lere geldi. Cam üretimimiz 2.7 milyon tondan 5.1 milyon tona, soda üretimimiz 1.3 milyon tondan 2.4 milyon tona ulaştı. Bu süreçte FAVÖK ise 670 milyon liralardan 6 milyar liralara gelmiş durumda. Yatırımlarımız ise 428 milyon TL’den 3 milyar TL’lere kadar yükseldi. Özkaynaklar 5.7 milyar liradan 22.5 milyar liraya gelmiş. 2021 yılının ilk çeyreğinde ise bu 24.1 milyar TL’ye ulaşmış durumda” açıklamasını yaptı.

“Stratejik yatırımlar ile uluslararası şirket olma yolunda ilerledik”

Bu süreçte bölgeselden çıkıp uluslararası bir şirket olma hedefi yolunda ilerlediklerini kaydeden Ahmet Kırman, “2006’dan 2010 yılına kadar bölgesel oynarken, 2012’de çok ciddi bir büyüme hazırlığına girdik. 2012 ve 2014’te çok büyük ve stratejik yatırımlarımız söz konusu. Tabi bu dönemleri dikkate alırsak kendimizi bu konuda geliştirdiğimizi ve stratejik anlamda da farklı bir bakış açısına sahip olduğumuzu söylemeliyiz” dedi. Kriz dönemlerini yapılanma, yatırım ve kriz sonrasına hazırlık anlamında ele aldıklarını dile getiren Kırman, “Bu söylediğimiz dönemde yaptığımız yatırımları ekonominin normal işleyişini kazandığı zamanlarda çok hızlı bir kazanıma çevirebiliyoruz. Bu döngü bizde alışkanlık haline de geldi. Ama bu tabi riski çok iyi ölçmekle ya da algılamakla da ilgili bir şey” diye konuştu.

KAYNAK : Dünya Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ