FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Borda 1 milyar dolarlık satışla rekor kırıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bor satışında 1 milyar doların üzerinde bir rakam elde edilerek rekor kırıldığını açıkladı.

Borda 1 milyar dolarlık satışla rekor kırıldı

– Dünya bor rezervinin yüzde 75’ine yakınına sahip olan Türkiye’de ilk kez bor ve ürünleri satış tutarı 1 milyar doların üzerine çıktı. Satışların çok büyük kısmı ihracatla gerçekleştirildi. Ankara’da düzenlenen Bor Çalıştayına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez toplam 26 milyon tonluk satışa ulaşıldığını kaydetti. Dönmez, bor sıvı atıklarından elde edilen, her türlü elektronik cihaz ve taşıtlarda kullanılan pillerin ana maddelerinden lityum üretiminin de başarıyla gerçekleştiğini vurguladı. Bakan Dönmez, “2022 bor yılı olacak” diye konuştu. Türkiye’nin küresel bor pazarının lider üretici ülkesi olduğunu hatırlatan Fatih Dönmez, dünya pazarının yüzde 62’sinin Türkiye tarafından karşılandığını açıkladı.

Yeni tesisler yapılıyor

Türkiye’nin 2021 bor ve ürünleri satışlarına yönelik verilerini açıklayan Bakan Dönmez, 2021’de 2,6 milyon ton satışın 2,5 milyon tonunun ihraç edildiğini ve toplam satışın 1 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini kaydetti. Bakan Dönmez borun uç ürünlerinin üretilmesine yönelik girişimlerin de devam ettiğini vurgulayarak, “2022, bor’un yılı olacak. 2022 bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüştüğü bir yıl olacak” diye konuştu. Bakan Dönmez, “Borla ilgili yürüttüğümüz bir diğer önemli çalışma da başta çelik üretiminde kullanılan ferro bor ile ilgili. Balıkesir’de yıllık 800 ton kapasiteli ferro bor üretim tesisi için sözleşme imzalama aşamasındayız. Bu tesisimizin de temelini 2022’de atacağız” dedi. Dönmez, Eskişehir’de Nadir Toprak Elementleri Kazanım Proses Dizaynı, Pilot ve Üretim Tesisi’nin de kurulum çalışmasının 2022’nini ilk çeyreğinde başlayacağını kaydetti.

Atıktan lityum üretimi başarıldı, üretim tesisleri için yatırım 2022’de

Elektronik cihazlar ve taşıtların kullandığı yeniden doldurulabilir pillerin ana maddesi olan lityum konusunda da başlattıkları girişimlerin sonuç verdiğini hatırlatan Enerji Bakanı Dönmez, Eti Maden’in sıvı atıklarından lityum üretimi için kurulan pilot tesisin başarılı olduğunu kaydederek, “Buradan aldığımız geri bildirimler Kırka’da yıllık 600 tonluk, Bandırma’da ise yıllık 100 tonluk olmak üzere toplam 700 tonluk iki tesisimizin kurulmasına da kaynaklık edecek. Bu tesislerimizin yapım ihalelerini inşallah 2022’de gerçekleştirip Bandırma’da yeni bir tesisin temelini atacağız” diye konuştu.

Bor ve ürünlerine yönelik geniş bir ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini, AR-GE dahil kamunun da bu alanda yatırımlar yaptığını kaydeden Fatih Dönmez, “TENMAK-BOREN, 2004’ten bugüne kadar bor ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanım alanlarının yaygınlaştırılması için 342 projeyi tamamladı. 36 projenin çalışmaları ise halen devam ediyor. Bu projelerimizin bir kısmı patent ve üretim noktasında ilerleme kaydetti. 28 projemiz patent belgesi aldı. 20’sinin patent alım süreci devam ediyor. Bu kapsamdaki 16 sınai ürünümüz de ticarileştirilmiş ve üretimi gerçekleştirilmiştir” dedi.

KAYNAK: DÜNYA

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ