Başarılı bir yıl sonu değerlendirmesi nasıl yapılır?
Tüm yıl boyunca gösterilen eforun ve hedeflere ne kadar ulaşılıp ulaşılmadığının masaya yatırıldığı performans görüşmeleri, hem işverenler hem de çalışanlar açısından oldukça önem taşıyor. Peki, bu önemli görüşme öncesi nasıl bir hazırlık yapmak gerekiyor?
Performans görüşmesine hazırlık sürecinde yararlanabileceğiniz 5 öneriyi sizin için bir araya getirdik.
Kapsamlı bir öz değerlendirme yapın
Bir performans görüşmesine hazırlanmanın ilk adımı, kapsamlı ve dürüst bir öz değerlendirme yapmaktır. Bu, görüşmenizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için de kritik bir adımdır.
Başarılarınızın ve geliştirmeniz gereken alanların bir listesini oluşturarak işe başlayın. Daha sonra hedeflerinize nasıl ulaştığınızı, veriler sunarak açıklayın. Eğer ulaşamadığınız herhangi bir hedefiniz varsa, yeni yılda bu hedefi nasıl gerçekleştirebileceğinize dair öneriler sunun.
Konuşmaya hazır olun
Yıl sonu değerlendirmeleri, sadece çalışanların performansının konuşulduğu görüşmeler değil. Kişisel performans dışındaki konuları konuşmak için de bu görüşmeler önemli bir fırsat. Aynı zamanda bu görüşmeler sadece başarılarınızla ilgili olmayacağından, gelebilecek olası eleştiriler için de cevabınızı hazırlamalısınız.
Taleplerinizi desteklemek için veri toplayın
Taleplerinizi kabul ettirebilmenizin en iyi yolu başarılarınızı sunacağınız verilerle desteklemenizdir. Bu hem akılda kalıcılığınızı arttıracak hem de beklentilerinizin yerine getirilmesini sağlayacaktır.
Geri bildirime yanıt vermeye hazırlanın
Görüşmenin seyrinin nasıl gideceği belli olmayabilir. Bu nedenle hem olumlu hem de olumsuz geri bildirime karşı verilecek cevaplara hazırlıklı olmanızda fayda var.
Olumsuz geri bildirim aldığınızda, kendinizi savunmadan önce bir durup nefes almanızı öneriyoruz. Bu sizi sakinleştirecek ve daha yerinde cevaplar vermenizi sağlayacaktır.
Olumlu geri bildirimler içinse, yöneticinize teşekkür edin ve aynı yüksek performansta çalışmaya devam edeceğinizi söyleyin.
Geleceği düşünün
Görüşmenizin sonunda yöneticiniz, büyük olasılıkla yeni yıl için hedefler belirlemek isteyecektir. Kendi önerilerini sunmadan önce de sizin hedeflerinizin ne olduğunu sorması olasıdır. Bu nedenle yöneticinize, kendiniz için hedefler koymaya hazır olduğunuzu gösterin.
Hedef belirlerken irili ufaklı düşünün. Önümüzdeki yıl gerçekleştirmek istediğiniz büyük hedefinizin yanı sıra, üç aylık veya aylık olarak gerçekleştirilecek daha küçük bir hedef de belirleyin. Daha sonra yöneticinizle bu hedeflere odaklanmanıza yardımcı olacak bir eylem planı hazırlayabilirsiniz.
Kaynak: Forbes
KAYNAK : https://www.kariyer.net/ik-blog/basarili-bir-yil-sonu-degerlendirmesi-nasil-yapilir/