FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Banka kazanç raporları, işsizlik başvuruları, ÜFE ve artan petrol – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith  Investing.com – ABD’nin en büyük dört bankasının kazanç raporları, JPMorgan’ın (NYSE:JPM) gösterdiği kredi eğilimlerinin …

Banka kazanç raporları, işsizlik başvuruları, ÜFE ve artan petrol – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith 

Investing.com – ABD’nin en büyük dört bankasının kazanç raporları, JPMorgan’ın (NYSE:JPM) gösterdiği kredi eğilimlerinin sektörde genel bir sorun olup olmadığını gösterecek. ÜFE’nin birçok yılın yeni yüksek seviyelerine ulaşmış olması bekleniyor (Çin’de 26 yılın yükseğini gördü). Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) uyardıktan sonra petrol fiyatları yükseliyor. En büyük çip üreticilerinden birine göre çip piyasası 2022 yılında da dar olacak.

14 Ekim Perşembe günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Bankaların kazanç raporları

Bugün bankaların kazanç raporları yayınlanacak. Bir gün önce JPMorgan, rezervlerini açmalarına dayanan bir çeyreklik rapor sundu.

Citigroup (NYSE:C), Bank of America (NYSE:BAC) ve Wells Fargo (NYSE:WFC) raporları, JPM raporunda görülen zayıf kredi büyümesine dair ipuçları için incelenecek. JPM, bu durum için ön ödeme tercihlerini sorumlu tutarak Delta varyantından dolayı tüketicilerin yaz mevsiminde daha temkinli davrandığını iddia etti.

Morgan Stanley (NYSE:MS) de rapor sunacaklar arasında ve özellikle M&A (birleşme ve satın alma) piyasasının hâlâ güçlü olmasıyla nispeten daha iyi sonuçlar verebilir. JPM rakamları, bu piyasanın da sakinleşmeye başlayabileceğine işaret etti.

2. İşsizlik başvuruları yayınlanacak – ABD ve Çin’de ÜFE artışı görülüyor

Haftalık işsizlik başvuruları, işgücü piyasasındaki gelişmelere ışık tutacak. Geçen haftaki ilk işsizlik başvurularının, 326.000’den 319.000’e düşmesi bekleniyor.

Geçen haftanın raporu, ABD ekonomisinin yazın Covid-19 dalgasından dolayı yaşanan zayıflığı atlattığını gösterdi. Ülke genelinde yedi günlük ortalama yeni vaka sayısı, Çarşamba günü iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Diğer yandan ABD’de gözler muhtemelen ÜFE verilerinde olacak. ÜFE Ağustos ayında %8,3’e yükseldi ve dünyanın diğer bölgelerinden gelen rakamlar, Eylül ayında yine artış yaşandığını gösteriyor. Çin’in ÜFE oranı %10,7 ile 26 ayın yükseğine çıktı. ABD’ için ise analistler %8,7 artış bekliyor.

Fed’den Thomas Barkin, Mary Daly ve Raphael Bostic’in yapacağı konuşmalarda, verilere yönelik yorum yapabilirler.

3. TSM çip üreticilerine destek sunarken borsa yüksek açılacak

ABD piyasaları, Çarşamba günü özellikle teknoloji hisselerindeki artışın üzerine yine yüksek açılacak.

Dow Jones 210 puan artarken S&P 500 %0,7 ve Nasdaq 100 %0,8 artış gösterdi.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) çip arzının, gelecek yıl boyunca da kısıtlı olmasını beklediğini söyledikten sonra özellikle çip üreticileri destek görmüş görünüyor. Daha önce 2022 başlarından itibaren arz-talep baskısında azalma olacağını düşünüyordu.

Öte yandan UnitedHealth (NYSE:UNH) ve Walgreens Boots Alliance (NASDAQ:WBA) raporları bulunuyor. Publicis ADR’leri, beklenenden güçlü gelen raporun ardından değer kazandı.

4. Almanya’da 2021-22 için düşük büyüme-yüksek enflasyon bekleniyor

Dünya genelindeki çip kıtlığı imalat sektörünü baskılamaya devam ediyor. Almanya’nın öncü beş ekonomik düşünce kuruluşu, otomotiv endüstrisi için önemli olan çip kıtlığı üzerinde yoğunlaşan tedarik zinciri sorunlarından dolayı ülkenin GSYH büyümesini %3,7’den %2,4’e çekti.

Avrupa’da ayrıca İtalyan endüstri grubu CNH, aynı sorunlardan dolayı Avrupa’daki birçok tesisini geçici olarak kapatacağını söyledi.

Enstitüler ayrıca Almanya için enflasyon tahminlerini, %2,4 ile %1,7’ye kıyasla bu yıl %3 ve gelecek yıl %2,5’a yükseltti. Bu durum, parasal sıkılaşma trenine binmeyi şu ana kadar reddetmiş olan Avrupa Merkez Bankası içinde yeni gerilimlere işaret ediyor. Bu trende katılan son banka Şili’ninki oldu. Banka, Çarşamba günü temel faizini 125 bp artırarak %2,75’e çıkardı.

5. IEA arzda daralma uyarısı yaparken petrol fiyatları yine yükseldi – gözler EIA verilerinde

IEA, yazın koronavirüs dalgasının sönmesi ve birçok bölgede kısıtlamaların kaldırılması ile küresel talebin, OPEC+’nın sunduğu arzdan daha hızlı yükseldiği gibi tanıdık bir mesaj iletirken ham petrol fiyatları bir kez daha yükseldi.

“En az 2021 sonuna kadar talep arzı geçecek.”

Petrol fiyatları, Çarşamba günü Amerikan Petrol Enstitüsü’nün stoklarda sürpriz bir artış gösterdiği raporun etkisinden sıyrıldı. ABD ham petrol %1,1 artışla 81,28 dolar olurken Brent %1,1 kazanarak 84,12 dolara ulaştı. ABD hükümetinin haftalık verileri ise Enerji Bilgilendirme Dairesi (EIA) tarafından yayınlanacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ