FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

ABD’nin Afganistan’dan çıkışı, Zoom’un kaybı, Çin ekonomisinde yavaşlama – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar: Geoffrey Smith  Investing.com – ABD Afganistan’dan çıkışını tamamladı. Uluslararası seyahat, Covid-19’un tekrar canlanması ile zorlaşıyor …

ABD’nin Afganistan’dan çıkışı, Zoom’un kaybı, Çin ekonomisinde yavaşlama – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar: Geoffrey Smith 

Investing.com – ABD Afganistan’dan çıkışını tamamladı. Uluslararası seyahat, Covid-19’un tekrar canlanması ile zorlaşıyor. Zoom Video, daha yavaş büyüme tahmininin ardından düşüş yaşarken Çin ekonomisi, Covid-19’dan kaynaklı karantinalardan dolayı büyük durgunluk gösterdi.

İşte 31 Ağustos Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. ABD, Afganistan’dan çıkışını tamamladı

ABD, 20 yıllık savaşın ardından askeri personelini Afganistan’dan çıkardı.

Ülkeden çekilmenin son günlerinde düzensizlik azalırken Taliban’ın ülkeyi hızlı bir şekilde ele geçirmesiyle ortaya çıkan ilk kaotik sahneler, Başkan Joe Biden’in uluslararası ve yerel itibarını zedeledi ve ABD’nin güvenlik garantisine ilişkin değersizlik algısı üzerine Çin ve Rusya’dan eleştiriler yükseldi.

Bununla birlikte bu karışıklık, henüz küresel pazarlar üzerinde net bir etki göstermedi. Özellikle dollar, para politikası beklentileri tarafından yönlenmeye devam etti ve geçen ay frank ve yen gibi alternatif güvenli liman dövizleri karşısında bile yükseldi.

2. Transatlantikte seyahat git gide zorlaşıyor

Atlantik’in her iki yakasında da artan Covid-19 vakalarından dolay ABD ve AB, seyahat kısıtlamalarını karşılıklı olarak sıkılaştırdı.

AB, yalnızca tam aşılı kişilerin Avrupa’ya serbestçe seyahat edebileceğine dair bir kılavuz yayınladı. Üye devletlerin halk sağlığı konusunda kendi yetkileri olduğundan bu kılavuz bağlayıcı değil.

ABD ise Almanya ve İsviçre’den (ve Kanada’dan) gelen yolculara ilişkin uyarı düzeyini yükseltti.

Bu gelişmeler Avrupa’da havayolu şirketleri üzerinde baskı yarattı: IAG (LON:ICAG), Vueling ve British Airways hisseleri %3,0 düşüşle altı ayın düşük seviyesini test ederken Deutsche Lufthansa (DE:LHAG) %1,1 kaybetti.

3. Borsa yükselecek, Zoom baskı altında

ABD borsası yüksek açılacak. Parasal teşvikin geç ve yumuşak bir şekilde azaltılacağına ilişkin umutlar, borsayı hala destekliyor.

Dow Jones %0,2’den az yükselirken S&P 500 ve Nasdaq 100 benzer miktarlarda artış gösterdi. Yeniden açılışlarla ilişkili ticaret, salgınla ilgili haberler yüzünden yine acı çekerken Dow endeksi düşük performans gösterdi.

İlgi çekebilecek hisseler arasında Pazartesi günü %12 düşüş yaşamış olan Zoom Video var. Şirket, geçen yıla göre gelir büyümesinde durgunluk tahmininde bulundu. İkinci çeyrek geliri yıllık bazda ‘sadece’ %54 büyüdü. Öte yandan beklenenden daha iyi rakamlar paylaşarak son haftalarda düzenleyicilerden gelen çoklu saldırıları yumuşatan Çinli oyun şirketi NetEase (NASDAQ:NTES) de ilgi çekecek. Siber güvenlik uzmanı Crowdstrike, kapanış sonrasındaki raporu ile sakin olan kazanç cephesinin başını çekiyor.

4. Çin ekonomisi yavaşladı; Avrupa verileri karışık

Son vaka dalgasının baskısı altında olan Çin ekonomisindeki durgunluğun boyutu, ülkenin Ağustos ayına ait resmi satın alma müdürleri endekslerinde apaçık görüldü. İmalat PMI okuması 50,1 puana gerilerken hizmet endeksi 47,5 puan ile küçülme bölgesine girdi.

Avrupa’nın bazı bölümlerinde de durgunluk sinyalleri geldi: Fransa’nın Temmuz ayı tüketici harcaması %2,2 düşerken İngiltere hanelerine verilen krediler, konut alımlarında vergi tatilinin bitmesiyle çöküş yaşadı.

Daha olumlu cephede ise Almanya’daki işsiz sayısının, Ağustos ayında 53.000 ile beklenenden daha büyük bir düşüş yaşaması oldu.

5. İda sonrasında petrol 70 doları aşamıyor, gözler API raporunda

İda Kasırgası’nın Meksika Körfezi’ndeki üretim kapasitesine uzun süreli zarar vermediği görüldükten sonra ham petrol fiyatları 70 doları tekrar aşma konusunda zorluk çekti. Günde 2 milyon varile yakın kapasiteye sahip rafinerilerde üretime tamamen dönüşün yavaş olacağı beklentisine rağmen benzin fiyatları da nispeten sakin kaldı.

İda’nın etkisi Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) haftalık stok verilerini yorumlama işini karmaşıklaştırabilir.

WTI %0,9 düşüşle 68,64 dolara gerilerken Brent %0,6 kayıpla 71,80 dolardan alıcılandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ