FirmaHBR.COM'a Hoşgeldiniz!

Dünya’nın en çok saya ikinci ilacı Pfizer-Biontech aşısı olacak

Dünya’nın en çok saya ikinci ilacı Pfizer-Biontech aşısı olacak

Pfizer-Biontech aşısı, 15 milyarlık satışı ile birlikte, AbbVie’nin 20 milyar dolarlık artrit ilacı Humira’nın ardından en fazla saya ikinci ilaç konumuna geliyor. Sağlık Ekonomisi konusunda uzman Onur Başer yaptığı açıklama ile aşı ile alakalı koruma süresinde belirsizlik sona ermesi halinde, yeni bir fiyatlamanın yapılacağını ifade etti. Almanya’da yaşan Türk sağlıkçılar tarafından üretilen aşı hakkında gelişmeleri sitemiz üzerinden takip etmeye devam edebilirsiniz.
İlaç sektöründeki dengeler, COVİD-19 aşısı ile değişim yaşıyor. Koranavirüs aşısı bulan ilaç şirketlerinin denge değişiminde çok büyük etken olduğunu ifade etmek gerekiyor. bu sene 15 milyar dolar değerinde aşı satmayı hedefleyen Pfizer firması kar marjının %25-30’a ulaşması ile birlikte bunu BionTech ile bölüşecek. MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Doktoru Prof Dr. Onur Başer yaptığı açıklamada bu aşının Abbvie’nin 20 milyar dolarlık ilacı Humira sonrasında dünyanın en fazla satan ilacı konuma geleceğini ifade etti.

‘’Dünyanın tamamının aşılanması gerekiyor’’
Yapılan açıklamalar dünya üzerinde yer alan insanların %75-85’inin aşı olmadan dünyanın eski düzenine geri dönmeyeceği yönünde. Bu anlamda aşılanmanın %52,4’lük bölümü ilk ayda tamamlandı. ABD bu seviyeye 2020 senesinin ilk ayında gelecek. Başer yaptığı açıklamada bu oranın gelişmiş ülkelerde çabuk sağlanacağını ifade etti. Fakat bu sürecin bu şekilde ilerlemesi halinde dünyanın %75’inin aşılanması 7 seneyi bulacak. Gelişmiş olan ülkeler tüm vatandaşlarını aşılasalar bile, tüm dünya aşılanmadan eski günlerine oranla gelir anlamında %50 kayıp yaşanabilir. Bu nedenle tüm dünyanın hızlı bir şekilde aşılaması gerekiyor.
Başer yaptığı açıklamada Pfizer-Biontech aşısının 18 ay gibi kısa bir sürede geliştirildiğini ve büyük yatırımlar yapıldığın ifade etti. Araştırma laboratuvarlarının yatırımlarını, kısa süre içinde kar olarak geri beklendiğinin altını çizdi. Başer konuşmalarına şu şekilde devam etti;
‘’ Pfizer-Biontech ile elde edilecek gelir, Pfizer’in şu an en çok sattığı ilk 3 ilacın geliri kadar. Prevnar 6 milyar Ibrance 5 milyar, Eliquis ise 5 milyarlık satışa sahip. Pfizer-Biontech aşısı ise 15 milyarlık satışla sadece Abbive’nin 20 milyar dolarlık satış yaptığı Humira’nın gerisinde. Şirketin aşı sonrasına gelirlerini %6 oranında arttırması bekleniyor. Bu satışlar ile birlikte şirket gelirinin dörtte birine ulaşacak. Moderna geçtiğimiz sene 60 milyon dolar geliri varken bu sene 13,2 milyar dolar beklemektedir. Süreç ilerlemesi ile birlikte aşı ve tedavi seçeneklerinde büyük bir gelişme ve artış bekliyoruz. Aynı zamanda aşı koruma süreci ile alakalı olan belirsizlik ortadan kalktığı zaman yeni fiyatlandırma olacaktır.

Aşıda Başarı oranı %30
Başer aşıda başarı oranın dünya geneline kıyasla %30 olduğunu ifade etti. Bu haberden yola çıkarak Türkiye’nin de aşı konusunda önemli adımlar atması gerekiyor. Yerli aşılarımızın olması umut verici olsa da başarısızlık ihtimali de %70. Başer b planın zorunlu olduğunu ifade etmektedir.
Nobel ödülü alan 19 kişi, 100’den fazla devlet lideri ve çok fazla ünlü kişinin Covid-19’un dünya ortak malı olmasına ilişkin gerekli çalışmalar yapılmasına dair imza atması da önemli bir noktadır. Bu nedenle herkese yetecek kadar aşı olması gerekiyor ve ödeme gücü olmayan kişilerin aşılanması da dikkat çekilmesi gereken konular arasındadır. Gelişmiş ülkeler, kendi vatandaşlarını aşıladıkları zaman ekonomilerinin düzelmesini bekliyorlar fakat dünya genelinde iyileşme olmaması halinde bu sürdürmesi mümkün olmayan bir yöntem.
Türkiye’de aşı sorunun ise kısa süre içinde çözülmesi bekleniyor. Kovid 19 vaka sayısının hala artıyor olması da kafalarda bazı soru işaretlerin olmasına neden oluyor. Aynı zamanda aşının ne zaman koruma göstereceğine başladığı da henüz bilinmiyor. Verilere daha net ulaşmak adına bir süre daha geçmesi beklenmektedir. Türkiye’de de yenilenen önlemlerin nasıl sonuç vereceği merak konusu. Aşı konusunda haberleri sitemiz üzerinden takip etmeye devam edebilirsiniz.

Prof Dr. Onur Başer Kimdir?
ODTÜ ekonomi mezunu Başer, İktisat Yüksek Lisansını da aynı okulda yapmıştır. Sonrasında da ABD Mchigan Üniversitesinde Ekonometri ve İktisat Master’ını tamamladı. Doktorasını sağlık ekonomisi üzerine hazırlayan Başer Harvard Üniversitesinde de çeşitli çalışmalarda bulundu. MEF üniversitesi İktisat bölüm başkanı olan Başer, aynı zamanda New York Merkezli Columbia Data Analytic’in de Analitik bölüm başkanlığını yapmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ